Даниил Той произхождал от царски род и още като юноша

...
Даниил Той произхождал от царски род и още като юноша
Коментари Харесай

В Деня На Свети Пророк Данаил Поздравяваме Щастливците С Тези Чудесни Имена!

Даниил

Той произхождал от царски жанр и още като младеж бил отведен във Вавилон дружно с другите пленени иудеи. Изключително надарен, той изучил халдейския език и мъдрост и дружно с тримата си приятели - Анания, Азария и Мисаил бил взет на работа при царския двор.

Даниил изтълкувал на Навуходоносор неговите забележителни сънища. Неведнъж се удостоил от Бога с видения, в които му били открити най-важни и забележителни свещени събития. При възкачването на Дария на престола той бил назначен за един от тримата шефове на империята и по превъзходен метод бил избавен от лъвовете, в чиято яма бил хвърлен за своята обвързаност към вярата на отците (Дан. 6:10-24). Историята на неговия живот и на делата му е разказана от самия него в свещената книга с неговото име. Светата Църква чества паметта му на 17 декември. Даниил изначало бил държател на острова, наименуван Ниверта, или Вероя, покрай Гадир (или Кадикс, на юг в Испания, покрай Гибралтар). Използвайки удачното местонахождение на своето притежание по основния в същото време морски път, Даниил спечелил доста благосъстояния.

Тъй като бил учтив в християнско благочестие, предпочел да служи на Бога и не след дълго време оставил властта и имуществото на децата си, а самичък отишъл в Рим и там приел монашество. После отпътувал за Константинопол, където беседвал с царете Роман и Константин. Той измолил позволението им да посети Йерусалим. Като се поклонил на светите места, Даниил приел от патриарх Христодул велика схима с името Стефан, само че там претърпял доста беди и даже побои от нечестивите сарацини. Затова се отправил в Египет, където бил заловен и хвърлен в тюрма, в която изнемогвал от апетит, жадност и мъчения шест месеца.

След това светият бил изправен пред емира на Египет, който го оковал в тежки вериги и го принуждавал да се отхвърли от Христа. Но тогава се случило знамение - макар че в продължение на шест дни на лъвовете не била давана храна, зверовете не докоснали Божия оракул. Този ден изключително доста почитат всички дами, които ще раждат и имат дребни деца. Те месят питки и ги раздават на съседи, с цел да е плодовита годината и елементарно да родят. Светецът останал хладнокръвен и с безстрашие изповядал, че нашият Господ Иисус Христос е същинският Бог. За това бил подложен на доста разнообразни мъчения, от които умрял. За кончината си свети Даниил бил предупреден от Бога.

Денят на св. Данаил е обвързван и с Аниното зачатие (9 декември). Празниците се възприемат като преходни дни и са свързани с новото начало и подготовката за него. Този ден изключително доста почитат всички дами, които ще раждат или имат дребни деца. Те месят питки и ги раздават на съседи, с цел да е плодовита годината и елементарно да родят.

Имен ден честват: Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa, Дани и Дана
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР