Даниела Пирянкова е главен експерт и съветник в мрежата EURES

...
Даниела Пирянкова е главен експерт и съветник в мрежата EURES
Коментари Харесай

Даниела Пирянкова: Не заминавайте прибързано за чужбина

Даниела Пирянкова е основен специалист и консултант в мрежата EURES (European employment services/Европейски услуги за заетост). EURES съветниците са подготвени специалисти, които съветват търсещите работа лица и работодателите по разнообразни на практика, юридически и административни въпроси на заетостта и пазара на труда в страните - членки на ЕС/ЕИП.

- Г-жо Пирянкова, какво би трябвало да създадат жителите, с цел да не попаднат в клопката на компании измамници?

- За да може една компания да прави посредническа активност, т.е. да посредничи на български жители, тя би трябвало да съобщи избран набор от документи в организацията по заетостта. И на тази база от Министерството на труда и обществената политика издават лиценз. Всички тези компании или частни посреднически организации, които легално оперират в България, са включени в лист, който е качен на формалната страница на Агенцията по заетостта.

Препоръчваме на жителите наложително да ревизират компаниите в уеб страницата. Там могат да намерят и фирмите, които по някакви аргументи са с прекъсната регистрация, най-често поради недобросъвестно отношение към клиентите си.    

- Имат ли право фирмите да изискват законно такси и комисиони?  
- Получавали сме запитвания от лица дали компаниите  имат право да изискват средства за ходатайство, а това изрично не е разрешено. Условията и редът за осъществяване на посредническа активност по наемане на работа са регламентирани в Закона за поощряване на заетостта (ЗНЗ) и Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на посредническа активност по наемане на работа (НУРИПДНР).  

Според закона медиаторите нямат право да изискват средства за услугата ходатайство от търсещите работа лица. Фирмите могат да получават средства от работодателите, на които обезпечават работна ръка.  

- Какви са най-честите неточности, които вършат кандидат-гурбетчиите?  

- Опредено това е прибързаното тръгване, преди приемането на цялата нужна информация. Някои потеглят  дори без да им бъдат обяснени всички условия. Според мен хората не се замислят, че това в действителност е една сериозна крачка. Дори да е сезонна работа, това е пренасяне в друга страна - с друга просвета и нрав. Хората просто виждат едно възнаграждение, което чакат да получат, без да са видели другите разноски, без да са осъзнали, че то е почасово и зависи от това какъв брой тъкмо ще работят. Тези елементи от време на време им убягват и щом заминат, те остават с усещането, че са били излъгани. 

- Как бихте коментирали, че има и неприятни условия за живот на
Острова?  

- Правим всичко допустимо да осведомяваме заминаващите. Наистина изискванията не всеки път са положителни. Щом са възможни и легални, работодателят може да дава такива условия. Въпросът е хората да имат действителната информация, с цел да могат да преценяват устройва ли ги, или друг вид работа.

- Какви са останалите елементи, с които нашенците би трябвало да са
наясно?

- Това е тежък труд. Когато аз съветвам лица, постоянно им го изяснявам. Някои си мислят, че е елементарно да се работи, но в реалност това е трудоемка работа, която постоянно се прави при неподходящи климатични условия. Често самата регулярност на работата зависи от времето. Не може да се чака, че всеки ден от 9 до 6 часа ще се работи. Може да има дни, когато климатичните условия просто не разрешават това.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР