Даниела Петкова © Велко Ангелов Още по темата Капиталовият пазар

...
Даниела Петкова © Велко Ангелов Още по темата Капиталовият пазар
Коментари Харесай

Даниела Петкова: Доходността на пенсионните фондове през тази година е впечатляваща

Даниела Петкова

© Велко Ангелов Още по тематиката
Капиталовият пазар се нуждае от приватизация и повече вложители

Вместо към БФБ пари се насочват към криптовалути и peer-to-peer финансиране
29 ное 2017
Елизабет Щадлер: Пенсионна компания " Доверие " не се продава

Главният изпълнителен шеф на Vienna Insurance Group пред " Капитал "
25 авг 2017
За девета година бяха връчени " оскарите " в небанковия финансов бранш

ДЗИ е осигурител на годината, ръководителят на застрахователния контрол в КФН Ралица Агайн получи отличие за повсеместен принос
21 май 2017 В навечерието на новата година се срещаме онлайн с бизнес клиентите на " Капитал " в друг формат събития с обща тематика Digital Transformation. Заедно с тях търсим отговорите на въпросите по какъв начин цифровите технологии въздействат на бизнеса им и по какъв начин трансформират производството, услугите, методите за продажба, създаването на нови артикули.

Даниела Петкова е ръководител на управителния съвет на пенсионно-осигурителна компания " Доверие ", на която са поверили своите спестявания за пенсия максимален брой клиенти - 1.2 млн. българи.

Как технологиите и интернет трансформират вашия бизнес?

- В прочут смисъл както на всички останали, само че по-конкретно – в някаква степен, малко повече, тъй като спомагателното пенсионно обезпечаване е обвързвано с работа с огромна база данни от хора и съхраняването на тази информация, нейното архивиране е нещо, което и преди да стартира процесът на цифровизация, бяхме принудени, поради голямата информация, с която работим, да влагаме и след това да ориентираме активността на компанията към осведомителните технологии (ИТ) въобще. Всички наши клиенти, които са над 1.2 млн. единствено в компания " Доверие ", към този момент са с електронни досиета. Така се прави прехвърлянето на информацията от тези електронни досиета до всички наши офиси на територията на цялата страна. Много по-лесно и много по-ефективно е от бизнес позиция да се работи въз основата на ИТ. В компанията е построена интегрирана база данни. Всичко е по-скоро работа на машините, в сравнение с работа на хората. Всъщност малко хора знаят, че спомагателното пенсионно обезпечаване е мощно обвързвано с ИТ и без тях неговото развиване е невероятно.


А вашите клиенти цифровизираха ли се?

- О, това е един по-труден развой. Винаги, когато се приказва за развой на цифровизация, колкото и подготвена да е една бизнес организация да цифровизира и даже 100% своята активност, когато се опре до клиентите – това значи да се опре доникъде, и процесът може и да се позабави. Защото в действителност той би трябвало да следва потребността на външната среда, потребността на хората да одобряват цифровизирани услуги.

Трябва да им се даде време да се почувстват сигурни. За нас няма изненада в констатация, която прочетохме в преднамерено поръчано национално представително проучване за готовността на българското население – надлежно на нашите клиенти – в региона на пенсионното обезпечаване да одобряват по-различния метод на връзка с компанията, учредено на осведомителни технологии повече, в сравнение с персоналния контакт. При нас става въпрос за пари и връзката ни с нашите клиенти е това, което им дава информация за насъбрани суми в самостоятелните партиди и така нататък Не може без да сме положили грижи, те да се усещат сигурни, че единствено те имат достъп до тази информация. Проучихме посредством това проучване какви са настройките.

Изследването демонстрира, че в България, сякаш хората мъчно одобряват или дребна част от тях одобряват да получават услугите си компютърно, електронно, посредством интернет или други благоприятни условия, които ИТ оферират. Те към момента избират контакта лице в лице. Някои от тях избират хартията. Едно от отговорностите на пенсионно-осигурителните компании е един път годишно да изпращат извлечение от самостоятелните партиди на лицата с насъбраните суми по техните партиди според закона. Ние би трябвало съгласно закона да ги изпращаме на книжен притежател в пликове, както в миналото. Дадоха ни право преди няколко години, който от нашите клиенти желае, да получава електронно извлечение. Но за задачата той би трябвало да е изразил своята воля документално върху документ. От няколко години ние се опитваме да убедим колкото се може повече от нашите клиенти, че е по-добре да си получават извлеченията електронно. Уви, не върви елементарно този развой, по тази причина и поръчахме проучването. Оказа се, че хората към момента не имат вяра. Разбира се, ние се постарахме в границите на това проучване да разберем и какви са аргументите.

Най-масовият отговор, който се дава за нежеланието да се употребяват тези услуги, е боязън, макар осъзнатостта, че това е бъдещето. Недоверие. Недоверие към институциите обаче. Страхуват се, че в случай че си извадят електронен автограф, някой ще злоупотреби с него. Че в случай че си извадят електронен автограф, някой ще им трансферира парцела без да знаят. Всичко това, което ни съпътства в нашата среда като отрицателни детайли, се удвоява, когато хората си показват, че всичко ще бъде виртуално и електронно, което е неразделна част от дигитализацията. Така че има доста работа да се сътвори нужда. Ако всички бизнес организации осъзнават, че това е бъдещето, те ще си свършат работата. Остава и институциите да си свършат работата и хората ще имат доверие.

Какъв % от вашите клиенти получават извлеченията си електронно?

- Около 10% и това е достижение вследствие на няколко години дейна работа от наша страна. За нас това е значимо. Няма смисъл да споделям, че е по-ефективно. Важно е, тъй като ни чака пускане на процеса за погашение на пенсиите. Ние бихме желали финансовите схеми и пенсионните фондове да не се явяват в ролята на Национален осигурителен институт и хората да стартират да се редят на опашки, с цел да си подадат документите и да би трябвало да вървят 3-4 пъти до офиса на пенсионната компания, до момента в който най-сетне всички нужни документи, които се изискват по закон, бъдат окомплектовани и индивидът получи право на пенсия. Ние желаеме всичко това да се случва електронно, само че за задачата е нужна още доста работа с клиентите.

Споменахте институциите – от институционална позиция това беше следващата година на законови промени в бранша – отваряне на Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) и подзаконовата нормативна уредба. Как това се отразява върху бизнеса и какви са главните трендове? От друга страна, доходността от пенсионните фондове е най-висока на фона на всички останали принадлежности, които се оферират на пазара.

- Поредната смяна на КСО няма да е последната, тъй като още идната година ще има най-малко още една. При добра организация ще се избегне нуждата да бъдат две. Едната се постанова заради транспониране на нова европейска инструкция, която ще би трябвало да бъде изразена с смяна в КСО, а другата е етапа за погашение на пенсиите. Ако съумеят всички, които работят по тези въпроси, да координират работата си по този начин, че това да се случи с една смяна – би било отлично. Но има късмет това да не се случи и по този начин измененията да са две.

Що се отнася до тази, която към този момент беше осъществена, огромна част от нея беше належащо да бъде направена. Това е частта, обвързвана с вложенията. Не споделям, че е съвършената смяна. Но е смяна за по-добро, най-общо казано. Получи се по този начин в КСО, че 10-12 правила влизат в действие в друг период. Понякога е толкоз комплицирано това, което е написано, че е малко невероятно да се изпълнят периодите, тъй като опонират един на различен. Нека кажем, че това са по-дребни грижи. Така че, в случай че бъде осъществена и смяната, обвързвана с етапа за погашение на пенсии, която е в действителност доста сериозна, мисля, че кодексът най-накрая ще придобие тип, който най-малко концептуално да дава рамка на ДПО по финансови схеми.

Що се отнася до доходността, в случай че нещо не се случи в късия интервал до края на годината, доходността за годината, която ще отчетат пенсионните фондове, ще бъде много впечатляваща спрямо това, което се следи навсякъде за други типове спестявания. За доброволните фондове тя е от порядъка на 8-9% на този стадий, за професионалните по-скоро е 6-7% и за универсалните – 5-6%, което е доста добре. Реалната рентабилност откогато съществуват пенсионните фондове е позитивна. В партидите си хората имат повече пари, в сравнение с са им брутните вноски, което значи, че никой не е платил една стотинка за такси на пенсионните сдружения. Източникът на парите за такси е от доходността, която осъществяваме. Пенсионното обезпечаване и финансовите схеми са такива – една годината доходността е такава, други години и друга.

Какви са прогнозите ви за доходността през идната година?

- Ние поддържаме портфейлите консервативни. В този смисъл, изключително след 2008 година и фактът, както и да го кажа, може да прозвучи нескромно, само че сякаш се научихме да управляваме пари по време на рецесия. Портфейлите са подготвени да посрещнат рецесии. Не мисля, че можем да чакаме някакви негативни доходности. Що се отнася до това какъв брой позитивна ще бъде – не се ангажирам да кажа, само че непрекъснатата рентабилност, която се обрисува, е сред 4 и 5% на годишна база за целия интервал, без значение какъв брой е доходността. В този смисъл тази наклонност ще продължи съгласно мен и идната година.

Интервюто взе Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР