Даниела НайденоваБългаро-американската продуцентска компания Варна интернешънъл отбелязва 20 години от

Даниела НайденоваБългаро-американската продуцентска компания Варна интернешънъл отбелязва 20 години от ...

Кандид от Бърнстейн на варненска сцена.


Даниела Найденова

Българо-американската продуцентска компания "Варна интернешънъл" отбелязва 20 години от създаването си и от началото на един от водещите й образователно-артистични проекти - Международната музикална академия, както ДУМА писа. По традиция в началото на лятото във Варна се срещат повече от 150 певци, хористи и инструменталисти от САЩ и Европа за участие в майсторските класове за певци, диригенти и инструменталисти. За да отбележат тези две десетилетия отдаденост на музиката, Калин Чонев и съпругата му Шарон, заедно с елитния международен преподавателски екип, организират 13 концерта с класически шедьоври.

Най-открояващото се име сред четирите оперни заглавия е "Кандид" на Ленард Бърнстейн (1918-1990). Според някои творбата е жанров абсурд - нито опера, нито оперета, нито мюзикъл, а всичко наведнъж. Първообразът е философската новела на Волтер "Кандид или оптимизмът", за която Бърнстейн казва: "Сатирата на Волтер е интернационална. Тя осветява всички тъмни кътчета както в Америка, така и в Европа. Наистина, не е американска история, но третира всичко, което се отнася за нас - американците, и за хората от целия свят." Бърнстейн отлага композирането на станалата впоследствие прочута "Уестсайдска история", за да даде приоритет на "Кандид", и залага много повече на него, но американската публика намира творбата твърде "европейска". Днес "Кандид" се оценява не само като един от шедьоврите на световния оперен театър, а и като произведение с дълбок смисъл, съдържателност и житейска ценност, своеобразен калейдоскоп на музикални стилове. Главният герой се противопоставя на тезата на философския оптимизъм, според който във всяко зло има неразвито добро, а светът, в който живеем, е възможно най-добрият от всички светове. 

Във Фестивалния и конгресен център на 15 юни ще се състоят два спектакъла на Бърнстейновия "Кандид" - от 11 и 19 ч. Диригент е маестро Грегъри Бухалтер от "Метрополитън опера" в Ню Йорк, артистичен директор и диригент на оперния театър във Феърбанкс, щата Аляска и на "Опера камерата" във Вашингтон, музикален директор на операта в Лас Вегас, щата Невада. За втори път пристига у нас именно за сценичните изяви в рамките на Музикалната академия "Варна интернешънъл". Сценографията и изработката на костюмите са дело на Иван Карев и Весела Статкова. Диригент на хора е Джил Бърджет - зам.-директор на хоровите дейности в Университета на Северно Колорадо. В ролите участват: Кандид - Матео Адамс, Леонардо Куинтана; Кюнегонд - Маргарет Еймъри, Флавия Албано де Лима; Пакет - Шерис Вийзи-МакНали; Максимилиан - Нейтън Лърнър; Д-р Панглос - Джонатан Стинсън; Губернатор - Никълъс Карузо; Джейсън Дънджи; Старата дама - Черил Уорфийлд, Магдалена Числак.

Източник: duma.bg