Даниела НайденоваБългаро-американската продуцентска компания Варна интернешънъл отбелязва 20 години от

...
Даниела НайденоваБългаро-американската продуцентска компания Варна интернешънъл отбелязва 20 години от
Коментари Харесай

Кандид от Бърнстейн на варненска сцена

Даниела Найденова

Българо-американската продуцентска компания " Варна интернешънъл " отбелязва 20 години от основаването си и от началото на един от водещите й образователно-артистични планове - Международната музикална академия, както ДУМА писа. По традиция при започване на лятото във Варна се срещат повече от 150 артисти, хористи и инструменталисти от Съединени американски щати и Европа за присъединяване в майсторските класове за артисти, диригенти и инструменталисти. За да отбележат тези две десетилетия отдаденост на музиката, Калин Чонев и брачната половинка му Шарон, дружно с елитния интернационален преподавателски екип, провеждат 13 концерта с типичен шедьоври.

Най-открояващото се име измежду четирите оперни заглавия е " Кандид " на Ленард Бърнстейн (1918-1990). Според някои творбата е жанров парадокс - нито опера, нито оперета, нито мюзикъл, а всичко едновременно. Първообразът е философската новела на Волтер " Кандид или оптимизмът ", за която Бърнстейн споделя: " Сатирата на Волтер е интернационална. Тя осветява всички тъмни кътчета както в Америка, по този начин и в Европа. Наистина, не е американска история, само че третира всичко, което се отнася за нас - американците, и за хората от целия свят. " Бърнстейн отсрочва композирането на станалата след това фамозна " Уестсайдска история ", с цел да даде приоритет на " Кандид ", и залага доста повече на него, само че американската аудитория намира творбата прекомерно " европейска ". Днес " Кандид " се прави оценка освен като един от шедьоврите на международния оперен спектакъл, а и като произведение с бездънен смисъл, пълнота и житейска полезност, самобитен калейдоскоп на музикални стилове. Главният воин се опълчва на тезата на философския оптимизъм, съгласно който във всяко зло има неразвито положително, а светът, в който живеем, е допустимо най-хубавият от всички светове.

Във Фестивалния и конгресен център на 15 юни ще се състоят два спектакъла на Бърнстейновия " Кандид " - от 11 и 19 ч. Диригент е маестро Грегъри Бухалтер от " Метрополитън опера " в Ню Йорк, артистичен шеф и диригент на оперния спектакъл във Феърбанкс, щата Аляска и на " Опера камерата " във Вашингтон, музикален шеф на операта в Лас Вегас, щата Невада. За повторно идва у нас точно за театралните изяви в границите на Музикалната академия " Варна интернешънъл ". Сценографията и направата на костюмите са дело на Иван Карев и Весела Статкова. Диригент на хора е Джил Бърджет - зам.-директор на хоровите действия в Университета на Северно Колорадо. В функциите вземат участие: Кандид - Матео Адамс, Леонардо Куинтана; Кюнегонд - Маргарет Еймъри, Флавия Албано де Лима; Пакет - Шерис Вийзи-МакНали; Максимилиан - Нейтън Лърнър; Д-р Панглос - Джонатан Стинсън; Губернатор - Никълъс Карузо; Джейсън Дънджи; Старата дама - Черил Уорфийлд, Магдалена Числак.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР