Даниел Смилов е специалист по сравнително конституционно право, програмен директор

...
Даниел Смилов е специалист по сравнително конституционно право, програмен директор
Коментари Харесай

В България плъзна вирус. От Барселона

Даниел Смилов е експерт по относително конституционно право, програмен шеф на Центъра за демократични тактики, гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по доктрина на политиката в катедра " Политология " на СУ " Св. Климент Охридски ". Член е на групата специалисти по политическите партии на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Анализът му е от " Дойче веле ".

Любов по време на холера - такова е ситуацията в ръководещата коалиция. Само дето не е тъкмо обич, а холерата е в действителност остро вирусно заболяване, идващо не от Китай, а откъм Барселона. По антична българска медийна рецепта, вместо за испанското заболяване, избираме да приказваме за китайския ковид, който е по-опасен за света, само че надалеч по-безопасен за нашето държавно управление.

Аферата

Във превъзходния разказ на Маркес " Любов по време на холера " любовта на героите не затихва, а дори се ускорява с течение на времето. В нашата ръководеща коалиция е противоположното - колкото повече доближава краят на мандата, толкоз по-често ГЕРБ и " Патриотите " стартират да се сещат, че в действителност не се обичат чак толкоз. След избора на членове в Комисията за контролиране на известията Каракачанов, Симеонов и сие внезапно " прозряха ", че ГЕРБ си ръководи с Движение за права и свободи. " Патриотите " даже сложиха ултиматум на формалния си сътрудник: " Или с нас, или с Движението ". Този ултиматум бе признат от Борисов единствено за сведение, което пък докара до протестна акция на " Патриотите " - на два пъти гласоподаваха дружно с Българска социалистическа партия, наподобява с цел да го накарат да ревнува. Mалкият флирт провокира събиране на съдружен съвет за да се изгладят връзките.

Много интензивно " изглаждане " е паднало очевидно на това мероприятие, тъй като Борисов излезе от него много сърдит, а Каракачанов - пъхтящ и червен като домат. На въпросите на публицисти, заложени на Каракачанов, неизвестно за какво афектирано отговаряше Борисов, като освен това иронизираше думите на колегата си, " че повече по този начин не може ". Уж беше декларирано помирение, само че в действителност стана ясно, че политическият еквивалент на помирителния секс е бил незадоволителен и за двете страни.

Оплакванията на " Патриотите " ескалираха, когато тази седмица прокуратурата и службите " нападнаха " шефа на Басейнова дирекция с цялата си огнева и театрална мощност. В ролята на стопанин на следствието Иван Гешев още веднъж показва своя усет към неоснователно показни арести с потребление на медийни резултати и холивудска хармония. С робокопи, маски, автомати и прочие бе арестувана една госпожа, въоръжена с химикалка, която се оказа назначена от квотата на " Патриотите ". След разправата с Нено Димов като изкупителна жертва за грешките на ръководещите във водния бранш, това ново деяние затвърди наклонността: да се удрят хора от периферията на властта (а " Патриотите " несъмнено са такива), с цел да се сътвори усещане, че ядрото на властта (ГЕРБ и ДПС) се бори против корупцията. Подобни основателни подозрения доведоха и до знаменателната фраза на Каракачанов, че " по този начин повече не може да продължава ". На което Борисов също толкоз знаменателно отговори, че " не може, само че продължава ".

Два нови детайла

В цялата спекулация нямаше да има какво толкоз да се разяснява, в случай че не бяха два нови детайла. Първо, стана ясно, че Каракачанов и Симеонов третират Иван Гешев и прокуратурата не като самостоятелни, а като инструмент на съдружния си сътрудник ГЕРБ. Това е единствената причина да подвигат скандал на Борисов поради дейности на Гешев. И да държат виновен Борисов за тях. Въпреки енергичните отрицания на премиера, позицията на " Патриотите " по този въпрос наподобява надалеч по-аргументирана.

Вторият детайл е цялостната неудовлетворителност - сигурно видяна и от " Патриотите " - на ограниченията на държавното управление по отношение на разпространяването на Барселонавируса. Първо, медийното заглушаване на историята с дамата, къщата и парите в Барселона, което в България беше сполучливо наложено за една-две години, бе " пробито " окончателно от каталунския " Периодико ". На камък удариха и опитите вестникът да бъде показан като маргинална маша на съветски ползи - въпреки всичко аудиторията има някакво базово чувство за действителност. Второ, из медиите бяха пуснати " анализатори ", които да повтарят, че проблем с Барселонавируса няма: няма къща, няма жена, няма държавни пари, няма, няма, няма... Проблемът с тази мярка е, че анализаторите - каквито и да са - няма по какъв начин да знаят има ли закононарушение или няма: става дума за комплицирани прехвърляния на пари, които могат да бъдат отхвърлени или доказани единствено от профилирани органи. А и както мнозина видяха, същите анализатори преди време обясняваха също толкоз безапелационно, че един нямал асансьор, различен нямал тераса, а трети не бил източвал язовир.

И тук стигаме до последната група ограничения, които са в действителност най-важните. Когато за премиера на една страна има подозрения, че е взел участие в пране на пари, тези подозрения би трябвало да се разсеят оптимално бързо от авторитетни, профилирани органи. При нас това е прокуратурата. Но нашите органи не се задействаха въз основата на информация, която се оказа задоволителна, с цел да се задействат испанските. Или испанците нещо се престарават, или нашите не са си свършили работата. Само тези са логичен вероятните версии и бързо би трябвало да се обясни коя от тях е вярната. Съдбата на нашето държавно управление зависи точно от това изясняване.

Страхът

" Патриотите " добре схващат този факт. И изпитват състоятелен боязън, че може да се наложи да понесат политическата виновност за нещо, за което в действителност не са отговорни. От това идва и позата им на морална ощетеност и онеправданост, която се пробват да заемат през последните дни. От това идва и дълбокото неспокойствие на Борисов, който пък чака от сътрудниците си да го поддържат в положителни и неприятни времена, до момента в който избори ги разделят.

А част от казуса е, че до момента в който маските за ковид взеха да свършват, политическите маски за Барселонавируса освен не падат, само че и при тях няма никакъв дефицит.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР