Даниел Рикардо спечели първата си победа за сезона и общо

...
Даниел Рикардо спечели първата си победа за сезона и общо
Коментари Харесай

Даниел Рикардо спечели в Баку, хаос на пистата

Даниел Рикардо завоюва първата си победа за сезона и общо пета в кариерата във Формула 1, откакто приключи преди всичко в хаоса в Азербайджан. Австралийският водач на Ред Бул финишира с време 2:03:55.570 часа, а зад него остана Валтери Ботас ( " Мерцедес " ) с 3.904 секунди пасив. Трети приключи Ланс Строл ( " Уилямс " ), до момента в който водачите в класирането за купата Себастиан Фетел ( " Ферари " ) и Люис Хамилтън ( " Мерцедес " ) финишираха надлежно четвърти и пети.

Състезанието стартира добре за Люис Хамилтън, който резервира преднината си в първия завой, а зад него съотборникът му Ботас направи контакт с Кими Райконен ( " Ферари " ) и спука гума, което наложи влизане в бокса. Хамилтън пък поведе с 2.6 секунди на Фетел в петата обиколка, а Рикардо влезе втори в бокса в осмата поради техническа нередовност и прегряване на мотора.

Дефект в автомобила на Макс Ферстапен ( " Ред Бул " ) и злополука на Данил Квят ( " Торо Росо " ) стопираха за първи път надпреварата в 12-та обиколка, когато Кими Райконен беше известен от гаража на " Ферари ", че неговият болид е тежко повреден, само че няма какво да се направи по въпроса. Автомобилът по сигурността пък оказа помощ на Ботас да преодолее обиколката, която беше изгубил след конфликта с Райконен на старта.

В идващите 13 обиколки съревнование нямаше, а автомобилът по сигурността се върна още два пъти на пистата поради дълготрайно почистване. След нормализиране на темпото в 25-та обиколка пък Хамилтън водеше с 2.6 секунди на Фетел, а Рикардо караше зад тях на третото място, откакто изпревари за броени секунди Фелипе Маса ( " Уилямс " ), Ланс Строл и Нико Хюлкенберг ( " Рено " ).

В 32-та обиколка Фетел получи наказване от 10 секунди в края на питлейна поради непозволена офанзива към Хамилтън, до момента в който британецът трябваше да се прибере в гаража на " Мерцедес " за ремонт. Това остави и двамата в подножието на десетката, което разреши на Даниел Рикардо да оглави надпреварата. Само няколко обиколки по-късно Фетел и Хамилтън към този момент бяха пред Фернандо Алонсо за шесто и седмо място, до момента в който Рикардо водеше на Ланс Строл с 3.8 секунди в борбата за върха. Трети бе Ботас, който напълно скоро към този момент беше притиснат от водачите в класирането.

Хамилтън съкрати дистанцията до Фетел в 49-та обиколка, само че до края оставаха единствено три обиколки и британецът приключи пети, до момента в който неговият немски противник завоюва четвъртото място. Ботас пък нападна Строл в последния завой и съумя да го изпревари пред карирания байрак, с цел да приключи на втора позиция. Канадецът финишира трети и с това стана най-младият водач в историята с подиум в дебютния си сезон. Той направи това на 18 години и 239 дни.

След като финишира пред Хамилтън, Фетел усили преднината си на върха в класирането при водачите на 14 точки. Ботас пък е трети в подреждането за международната купа с 42 точки пасив против немския водач на " Ферари ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР