Даниел Пенев Фондация Работилница за граждански инициативи“ Въображението е по-важно

...
Даниел Пенев Фондация Работилница за граждански инициативи“ Въображението е по-важно
Коментари Харесай

Когато анимацията, комиксите и игрите влязат в класната стая

Даниел Пенев
Фондация „ Работилница за цивилен начинания “
„ Въображението е по-важно от знанието “, е споделил Алберт Айнщайн преди доста години, провокирайки ни да оценим на практика неограничения капацитет на човешкия мозък да ражда хрумвания и да моделира действителността съгласно фантазиите си.
През 2020 година знанието е доста по-достъпно, в сравнение с e било по времето на немския физик, и това прави думите му още по-валидни.
Първата добра вест е, че въображението е универсална дарба. Тя просто е притаила мирис в някое кътче на главата ни и чака да я открием и впрегнем в деяние.
Втората добра вест е, че от ден на ден български учители премислят метода си на работа в устрема си да приготвят учениците си за живота, който ги чака отвън класната стая.
Иван Николов, Теодора Димитрова и Димитър Желев са представители на този разрастващ се тим от учители новатори. Те обожават работата си, всекидневно подхранват личното си любознание и това на децата, на които преподават, и им оказват помощ да получават познания и умения по натурален път посредством разнородни креативен занимания.
Първото българско царство във тип на стоп-моушън анимация
Художник, режисьор и оператор, Иван Николов е един от съоснователите на Център за демократично учене (ЦДУ) , където преподава образно изкуство и кино. Преди няколко години деца от курса по история оферират на Иван да създадат анимационен филм за хан Кубрат. Той прегръща концепцията им, без да допуска, че по този начин слага началото на поредност от късометражни стоп-моушън анимационни филми на тематика Първо българско царство.
В този образец за използването на метода на планово основаното учене децата имат водеща роля във всеки стадий от продукцията на кино лентата, а Иван е повече наставник, в сравнение с ментор.
„ Заедно с екипа вършим работното време [и очертаваме] ролята на всеки – дали ще работи с компютъра, дали ще инсталира, дали ще анимира фигурките, дали ще работи по декорите, дали ще брои фрагментите, дали ще взе участие на някакво равнище в организацията “, изяснява Иван. „ Това е смисълът на този развой – да сложим дружно рамка, която дружно да удържаме. [Всеки ученик] би трябвало да припознава [своя] ангажимент. Всеки би споделил: „ Добре, като [на детето] му стане мъчно, то ще желае да върви да си играе на двора “. Обаче се получава по този начин, че през интереса [си] детето с лекост съумява да постави изпитание оттатък това, което си представяме. Децата надвишават търпението, с което разполагат, удържат си функциите и се върви в посока те да стават все по-фокусирани и да познаят усилието, но не външно стимулираното изпитание, а сами да могат да си седнат на дупетата [и да се трудят]. Те доста порастват в този развой. “
За героите на филмите се употребяват лего човечета, които децата преобразяват в исторически фигури с пластилин и други подръчни материали. С пластилин построяват и декорите.
Първият филм, „ Хан Кубрат “ , е с дълготрайност от три минути и е сниман с три фрагмента в секунда. Вторият филм, „ Хан Аспарух “ , който е основан от деца от водения от Иван курс по кино, надгражда върху първия. Той продължава близо пет минути и половина и е сниман със седем фрагмента в секунда, като за пресъздаването на историческите събития са употребявани 230 лего фигурки.

Убеден, че планово основаното учене е измежду най-ефективните способи на преподаване, Иван стартира да развива още по-целенасочено този план.
Иван и петнайсетина девойки и момчета стартират да работят по третия филм, който е за хан Тервел. Впоследствие планът получава финансова поддръжка в границите на третото издание на обществената самодейност „ Ти и Lidl за по-добър живот “, която Лидл България организира в партньорство с Фондация „ Работилница за цивилен начинания “ и Български дарителски конгрес (БДФ) .
Благодарение на тази поддръжка екипът, работещ по „ Хан Тервел “, работи още по-мащабно. Закупени са техника за осветяване и програмен продукт за стоп-моушън анимация, какъвто, по думите на Иван, употребяват международните водачи във филмовата промишленост. С този програмен продукт децата и менторът им могат да откриват и почистват неточности още по време на фотосите, а не чак при монтажа.
Автори на сюжета на „ Хан Тервел “, който се снима с 12-15 фрагмента, са три девойки от курса по креативно писане в ЦДУ. След като разписват текста, те получават противоположна връзка от Иван и другите деца и въз основата на предложенията им го редактират, тъй че историята да е увлекателна и да може да се снима и анимира с наличните запаси. Чрез тази полемика децата се учат да намират баланс сред въображение и прагматизъм, обобщава учителят.
Подкрепяйки се взаимно, децата незабелязано получават нови познания и умения и си построяват здравословни привички, споделя Иван. Те затвърждават и задълбочават знанията си по история, само че наред с това се срещат с особеностите на киното, анимацията и креативното писане, научават се да поддържат връзка дейно и получават дисциплинираност и възприятие на отговорност към себе си и към другите.
„ За мен като преподавател най-магичната и най-смислената част е, че следя по какъв начин децата се превъзмогват, по какъв начин се учат да поддържат връзка и да си партнират “, споделя Иван. „ Когато [виждам как] един екип от пет-шест деца си разпределят дилемите, по какъв начин се провеждат и по какъв начин си движат нещата, [вътре в мен] всичко пее. “
В взаимозависимост от дилемите си някои деца усвояват и нови технологии. Едно от децата, което е единствено на 10 година, към този момент инсталира на равнище студент първи курс и управлява един от екипите, споделя учителят по кино.
Работата по третия филм от поредицата върви по проект до началото на март. Тогава Иван и учениците са принудени да сложат плана на пауза поради изключителното състояние по отношение на разпространяването на ковид. До момента, в който минават в режим на отдалечено образование, те са създали 7000 фотоси, само че ги чака още доста работа – както на снимачната площадка, по този начин и в постпродукция. Планират да възобновят работата си по кино лентата през септември и да го покажат премиерно през април идната година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР