Дани Каназирева: Трафикът се превръща в проблем №1 на Пловдив

...
Дани Каназирева: Трафикът се превръща в проблем №1 на Пловдив
Коментари Харесай

Юлиан Попов: Още мръсни коли идват от Запад

Дани Каназирева: Трафикът се трансформира в проблем №1 на Пловдив 150 милиона изгубени в трафика

Въпросът с качеството на въздуха е сложен и няма по какъв начин да се уточни един отговорен. Разбира се, всеки може да направи нещо по казуса, само че няма по какъв начин да реализираме действителен резултат, в случай че институциите не работят съответно. А това ще стане, когато всички приказваме за чистотата на въздуха и тематиката се трансформира в приоритет в публичния спор. В тази посока към този момент имаме добър образец с платформата airplovdiv.info. За разлика от формалните точки за мониторинг, които в Пловдив са две, гражданските към този момент са над 50 и нарастват.

Някои специалисти показват подозрения в качеството на частните измервания, само че те към този момент са потвърдили своята адекватност. Другото нещо, което вършат, е, че ангажират жителите, тъй като всеки един от тези монитори е благосъстоятелност на човек, който е платил за него, гледа си го като малко дете, тормози всички другари с това какви са данните от тази заран, от нощес, от през вчерашния ден, какво се е трансформирало. И по този метод общата ни осведоменост за качеството на въздуха се качва. В резултат на тази система бих споделил, че в последните години българите се самообразоват по въпросите за въздуха.

Преди време, в случай че попиташ някого в София за какво е замърсен въздухът, той ще ти каже: " Защото кметът не мие улиците ". И това е! Сега хората към този момент знаят, че въздухът през зимата е доста замърсен поради отоплението. През цялата година е релативно нечист поради превоза. Ако погледнем данните от система за наблюдаване на Европейската организация на околната среда, ще видите, че цяла Източна Европа е доста по-замърсена от Западна Европа. Това основава една доста забавна и тревожна наклонност, тъй като във връзка с чистотата на въздуха и здравословната среда за живот Европа е разграничена тъкмо там, където беше Желязната завеса. И от двете страни дишаме замърсен въздух, само че техният въпреки всичко е доста по-чист от нашия. На какво се дължи това, е доста мъчно да се каже накратко. Веднага някои хора ще кажат: " Ами ние сме по-бедни, по тази причина ни е по-мръсен въздухът ".

Това ненапълно е по този начин, само че не е единствено това. Става дума за целенасочени политики. Сега в доста богати страни се вкарват забрани за дизеловите коли. Всъщност те не се вкарват дейно, а по-скоро като закани. И какво се случва - пазарът доста обича заканите и сега, в който се каже, че Франкфурт, Берлин или Лондон ще забранят дизеловите коли до 2025 година, техните цени падат фрапантно и колите поемат насам. Това, което следва да стане - огромна част от мръсните западни коли ще се изсипят на изток.

Те ще бъдат малко по-чисти от тези, които караме сега, само че разделянето сред Изтока и Запада ще се задълбочи, тъй като онази част от Европа ще се почисти още, а Изтокът, въпреки и малко да се усъвършенства, ще изостане още повече. В един миг разликата сред Изтока и Запада ще стане доста сериозна. И тогава всички националисти, орбановци и качински ще кажат: " Ето това е работа на Брюксел ". Но не е. Това е работа на всички нас - на гражданското общество, централната и локалната власт. Затова е неотложно да стартираме законодателни начинания и промени в този момент, каквото и да приказват популистите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР