Данъците върху въглерода са ефикасни в борбата срещу климатичните промени,

...
Данъците върху въглерода са ефикасни в борбата срещу климатичните промени,
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева изрази резерви към мерките срещу климатичните промени

Данъците върху въглерода са ефикасни в битката против климатичните промени, само че би трябвало да бъдат съпроводени с понижаване на данъците и поощряване на вложенията в лични енергийни инфраструктури, с цел да се обезпечи преходът. Това сподели във встъпителната си тирада преди есенните съвещания на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева, представена от Франс прес.

" Въглеродните налози могат да бъдат едно от най-мощните и най-ефикасни средства ", акцентира Георгиева, добавяйки, че ключът е в смяната на данъчните системи, а освен в прибавянето на нов налог.

По думите й спомагателните доходи от облагането на въглерода биха могли да се употребяват, с цел да се понижат налозите на най-уязвимите семейства. Новите запаси биха могли също по този начин " да поддържат вложенията в лична енергийна инфраструктура, която ще помогне на планетата да оздравее ".

Георгиева е на мнение, че с цел да посрещнем климатичните промени " не би трябвало единствено да понижаваме вредите, само че и да се приспособяваме към бъдещето ".

" Това е рецесия, при която никой не е пощаден и при която всеки е виновен да реагира ", разяснява тя.

Кристалина Георгиева напомни, че един от целите на МВФ е да помогне на страните да понижат излъчванията от въглерод и да станат по-устойчиви на климатичните промени.

Управляващият шеф на МВФ цитира образеца на Швеция, която вкара въглероден налог през 1991 година. Тя напомни, че посредством понижаване на по-високите налози семействата с ниски и междинни приходи са покрили по-големите енергийни разноски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР