Данъците ще вървят постепенно нагоре, но не като ставка, а

...
Данъците ще вървят постепенно нагоре, но не като ставка, а
Коментари Харесай

Стоянова: Данъците ще вървят нагоре не като ставка, а като обем

Данъците ще вървят последователно нагоре, само че не като ставка, а като размер. Това сподели ръководителят на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова във връзка идното разискване на проектобюджета за 2019 година

Според нея повишението на оптималния застрахователен приход не е повдигане на налог. Тя акцентира, че стопанската система не може да се развива без подобаващите средства и политики за обучение, поради което то е измежду целите на бюджета за идната година.

Всяка година се приказва за рекорден бюджет, тъй като става все по-голям - за последните две години бюджетът се е повишил с 10 милиарда лева, което значи, че стопанската система пораства и приходите в бюджета са повече, изясни Стоянова пред Българска национална телевизия. По думите ѝ, при всички случаи „ налозите ще вървят нагоре не като ставки, а като размер “, поради което е реализиран големият растеж в приходите, без налозите да се усилват.

При налога за колите става дума за преразпределение на тежестта, тъй като данъчната тежест за колите, които не замърсяват толкоз околната среда, ще бъде понижена, добави тя.

Увеличаването на оптималния застрахователен приход не е равно на увеличение на налозите, така има растеж на междинната и минималната работна заплата, само че не и на осигурителния приход. „ Това не е повдигане на налог, това е привеждане на адекватност на оптималния застрахователен приход по отношение на минималната работна заплата и минималния застрахователен приход “, посочи Стоянова. Тя разясни, че увеличението на оптималния застрахователен приход носи плюсове за вносителя. „ Това не е налог. Трябва да престанем да преглеждаме осигуровката като налог, тъй като в последна сметка през осигуровката и нейния размер получаваме някакви придобивки през компенсации “, сподели тя.

Вдигането на акцизите е постигане на минималните европейски равнища и не е правилно да се приказва за повдигане на данъчната тежест, сподели още ръководителят на бюджетната комисия. Тя добави, че посредством повишението на междинната работна заплата, оптималния и минималния застрахователен приход порастват приходите и респективно компенсациите от бюджета.

Максималният застрахователен приход е обвързван с оптималната пенсия, посочи Менда Стоянова. Това нарастване не е било предвиждано, само че е реализирано посредством договаряния със синдикатите. Тя изясни, че повишението на оптималния застрахователен приход е обвързвано с повдигането на тавана на пенсиите.

„ Вдигането на тавана на пенсиите, защото има доста пенсионери, лимитирани от този таван, вървеше през нарастване на оптималния застрахователен приход. Казах, че съм сюрпризирана от това, само че има логичност “, съобщи тя.

В бюджета има остатък, само че това не значи стремително харчене в годината. Капиталовите разноски се вършат в края на годината, добави тя. „ И тази година ще имаме повече заплащания. Част от този остатък, който имаше към август и септември, ще бъде стопен. Но без значение от това, ще остане отново остатък. „ България се задъхва от неналичието на фрагменти “, добави тя. Няма да имаме растеж на Брутният вътрешен продукт, в случай че не намерим метод да доставим работна ръка, която да задоволи разширението на стопанската система “, съобщи Стоянова.

По думите ѝ, образованието е приоритет в бюджета, тъй като това е политика, насочена към бъдещето. Не се покачват единствено учителските заплати, а се дават средства за политики в целия бранш на образованието.

Заплатите на чиновниците в бюджетния бранш не са повишавани от 2009 година и растежът на междинната работна заплата се дължи напълно на частния. Това пречи на качеството на работещите в бюджетната сфера, защото висококвалифицираните фрагменти търсят по-високо възнаграждение, разяснява Стоянова.

Според нея съкращения в администрацията ще настъпят, когато се вкара електронното ръководство.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР