Данъкът върху свръхпечалбата на италианските банки ще бъде ограничен до

...
Данъкът върху свръхпечалбата на италианските банки ще бъде ограничен до
Коментари Харесай

След пазарния шок Италия смекчава репресиите срещу банките

Данъкът върху свръхпечалбата на италианските банки ще бъде стеснен до 0.1% от общите активи на частните финансови институции. Решението на държавното управление идва след всеобщите разпродажби на банкови акции във вторник след изненадващото оповестяване на спомагателния данък, предава Reuters.

Акциите на финансовите институции затвориха приблизително 7.6% надолу, като водачът в бранша Intesa Sanpaolo загуби 8.6%, а BPER Banca се обезцени с 10.9%.

Други европейски страни, като Испания и Унгария, също вкараха изключителни налози за банките си, само че анализатори споделиха, че решението на Италия е заварило пазара неопитен и е изключително нездравословно за доверието на вложителите.

Консервативното държавно управление на премиера Джорджия Мелони пусна през вчерашния ден концепцията за спомагателен банков налог, само че в този момент наподобява се отхвърли от проекта си, който изненада даже някои министри, събрани на съвещание на кабинета в понеделник вечерта.

В опит да успокои пазарите Министерството на финансите късно във вторник съобщи, че приходите от налога няма да възлизат на повече от 0.1% от общите активи на кредиторите.

По-рано във вторник анализаторите на Citi пресметнаха, че данъкът може да донесе в държавната хазна сума, възлизаща на към 0.5% от общите рисково претеглени банкови активи (RWA) за 2023 година

Постъпленията по този начин или другояче се чака да останат под 3 милиарда евро, съгласно източници в Рим и калкулации на анализатори.

Данъкът, който провокира шокови талази в европейския бранш, е ориентиран към обусловеното от лихвите нарастване на чистия лихвен приход на банките или облагите, които кредиторите извличат от разликата в лихвените проценти по заемите и депозитите.

Тъй като Европейската централна банка увеличи формалните лихвени проценти, кредиторите усилиха цената на заемите, като в същото време се въздържат да дават по-високи лихви на вложителите за техните пари.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР