Данъкът на бусове, пикапи и баничарки скача 3-4 пъти, а

...
Данъкът на бусове, пикапи и баничарки скача 3-4 пъти, а
Коментари Харесай

Данъчна секира за бусове и пикапи

Данъкът на бусове, пикапи и баничарки скача 3-4 пъти, а това е брадва за междинния и малък бизнес.

Налогът за товарни коли до 3,5 т към този момент се дефинира от два съставния елемент – веществен и екологичен. Т.е. както за леките коли, а не както до в този момент по 20 лева за стартират звук. Малки и междинни компании имат по няколко буса или пикапа, с които действително работят, а разноските ще скочат доста.

Секирата идва от измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които бяха направени промени и в Закона за локалните налози и такси. В първия е записано по този начин: „ За леки и товарни коли с механически позволена оптималната маса не повече от 3,5 т годишният налог се състои от два съставния елемент – веществен и екологичен, и се дефинира по следната формула: ГДПС = ИмК х Европейска комисия.

Дори да се вземат минималните размери на коефициентите, както предлага в докладна бележка кметът Добри Беливанов, скокът ще е сериозен.

Така да вземем за пример за1.5-тонен бус Форд Транзит, създаден 2002 година, с мотор 100 kw и с Евро 2, към този момент ще се заплаща 198 лева, вместо досегашните 40 лева Скокът е над 4 пъти. От тези 198 лева 180 лева е дял на имуществения налог, избран по новия метод по 1.80 лева на 1 kw, умножени по наложителните коефициенти 1за Европейска комисия и по 1.10 за възрастта, която в тази ситуация е 17 година (виж таблиците по- долу)

Това е удар по бизнеса, по- елементарно е да се прибират вместо да се изкарват пари с труд, разяснява строителен бизнесмен, който за буса си до в този момент е плащал 40 лева Освен него, компанията му има и пикап. Премахнаха безумния втори механически обзор на ттжворншти бусове, само че измислиха от кое място да вземат пари, добави той. Ще бъдат засегнали компании, които разнасят води, артикули, за механически и строителни услуги и мн. други.

Промените в данъка ще се гласоподават в края на този месец от Общински съвет. Съветниците обаче не могат да трансформират избраните със закон коефициенти за годината на произвеждане, тъй че няма по какъв начин да предотвратят покачването на налога.

Промените трябваше да бъдат оповестени и обяснени от локалната власт, с цел да има предвидимост в разноските си бизнесът. Освен това, измененията в налога на колите, които сякаш целят по- чисто въздух, на процедура не преследват това. Както писахме, в готвените промени няма преференции за колите на газ, както е на доста места в Европа. Защото са екологични, те са освободени от такси. У нас даже не се разясняват разновидности.

Предложението, което влиза в Общински съвет в края на месеца

1. До 55 kw в това число – 0,65 лева за 1 kw

2. Над 55 kw до 74 kw в това число - 0,65 лева за 1 kw

3. Над 74kw до 110 kw включително- 1,45 лева за 1 kw

4. Над 110 kw до 150 kw в това число - 1,80 лева за 1 kw

5. Над 150 kw до 245 kw в това число - 1, 80 лева за 1 kw

6. Над 245 kw- 2,10 лева за 1 kw

В взаимозависимост от годината на производството данъкът се умножава със следните коефициенти:

1. Коефициент за годината на произвеждане на автомобила „ Кгп “:

Брой на годините от годината на произвеждане в това число годината на произвеждане

Над 20 години 1,1
Над 15 до 20 години в това число 1,0
Над 10 до 15 години в това число 1,3
Над 5 до 10 години в това число 1,5
До 5 години в това число 2,3

2.Коефициент за екологична категория “ЕК “

Без екологична категория, с екологични категории „ Евро 1 “ и „ Евро 2 “ - 1,10
„ Евро 3 “ - 1,00
„ Евро 4 “ 0,80
„ Евро 5 “ 0,60
„ Евро 6 “ и „ EEV “ 0,40
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР