Данък солидарност върху големите богатства днес влезе в сила в

...
Данък солидарност върху големите богатства днес влезе в сила в
Коментари Харесай

Аржентина въведе данък солидарност  върху големите богатства

Данък " взаимност " върху огромните благосъстояния през днешния ден влезе в действие в Аржентина. Приходите от данъка ще отиват за финансирането на битката против последствията от COVI-19 с осъществяването на изключителни стратегии за обществено подкрепяне, съобщи Франс прес.

Законът, който бе признат от Сената на 4 декември с 42 гласа " за " и 26 " срещу " откакто бе одобрен от Камарата на депутатите, вкарва напредничав налог. С него ще се таксуват семействата, чието положение надвишава 200 милиона песос (1,9 милиона евро).

Данъчните управляващи ще стартират процедура по определянето на данъкоплатците, които влизат в тази категория. Според предварителни данни те са към 12 000 в страна с население 44 милиона души, от които 40,9 на 100 живеят под прага на беднотия.

Този ексклузивен налог " взаимност " цели да бъдат смекчени последствията от пандемията и бе защитаван от болшинството, което поддържа президента от левицата Алберто Фернандес. Очаква се налогът да вкара в хазната близо 2,5 милиарда евро.

Според закона с напредничав налог до 3,5 на 100 ще се таксуват заявените приходи в Аржентина и с до 5,25 на 100 - активите в чужбина, инфомира Българска телеграфна агенция.

Близо 20 на 100 от този налог ще отива за здравната система, 20 на 100 - за помощи за дребните и междинните предприятия, 15 на 100 - за обществени помощи, 20 на 100 - за стипендии за учащи се и 25 на 100 - за косвени помощи за семейства, които не са свързани с мрежата за газоподаване.

Хилядата най-богати хора в света са възвърнали нивото на благосъстоянието отпреди пандемията единствено за девет месеца. В същото време на най-бедните евентуално ще им бъдат нужни над 10 години, с цел да се съвземат от икономическите последствия от пандемията, се показва в проучване на неправителствена организация, което бе оповестено при откриването на Световният стопански конгрес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР