Данаил Папазов очаква новото пристанище да остане основна точка за

...
Данаил Папазов очаква новото пристанище да остане основна точка за
Коментари Харесай

Доган търси чуждестрани инвеститори за ТЕЦ-а и пристанището си

Данаил Папазов чака новото пристанище да остане съществена точка за износа на зърно и трафика с контейнери

© Спас Спасов Чуждестранен вложител може да придобие дялове от сдружението " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово ", което бе особено основано за новото пристанище на Ахмед Доган във Варненския залив. Това разгласи някогашният транспортен министър Данаил Папазов, който е и шеф на въпросната компания. Тя е 100% благосъстоятелност на Топлоелектрическа централа " Варна ", в която 70% държи почетният ръководител на Движение за права и свободи.

Необходимите средства за построяването на врата са оценени на 89 млн. евро и половината от тях би трябвало да дойдат точно от задграничния сътрудник.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък По думите на Папазов на същата скица ще се заложи и за развиването на самата електроцентрала. Разликата е, че при нея са нужни към 200 млн. евро, с цел да бъде осъвременена.

Доколко действителни са желанията за присъединяване на съществени вложители в тези планове не е ясно. Но пък е несъмнено, че и тази година Топлоелектрическа централа " Варна " ще завоюва десетки милиони от студения запас, а пристанищният терминал и без вложените милиони ще отнеме износа на зърно и ще бъде сериозна конкуренция на държавното " Пристанище Варна ".

Попътен вятър

За основаването на компанията " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово " беше употребена апортна вноска от парцели на Топлоелектрическа централа " Варна ", чиято оценка е над 63 млн. лв.. Реално става дума за някогашни държавни земи, които след приватизацията на Топлоелектрическа централа " Варна " са останали писмено безстопанствени (CEZ не са имали документи за благосъстоятелност за тях) и чак през предходната година Папазов като шеф на сдружението е извадил нотариални актове за тях.

Именно тези 63 млн. лева обаче ще послужат в този момент като база при привличането на задграничен вложител. Ако подобен пристигна, по думите на Папазов ще би трябвало да вложи в началото най-малко 30 млн. евро за 50% от " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово ". Останалите средства за разширението на врата и построяването на нужните брегови уреди щели да бъдат набавени от притежателите и посредством банков заем.

Какво ще вършат

Плановете са на новия морски терминал да се обработват главно контейнери и зърно. Според Папазов новото пристанище към този момент има подписани контракти с фирмите " Каргил " и " Кофко " за товаренето на пшеница след 16 юли.

Очакванията са до края на тази година " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово " да обработи до 250 хиляди т товари, а до края на идната година да удвои това количество. Основният дял от тях би трябвало бъде ангажиран от зърнени храни, олио, асфалт, битум и тежки корабни масла. Данаил Папазов разгласи също, че след построяването на новата контейнерна инфраструктура пристанището ще обработва към 200 хиляди т контейнери годишно, или колкото е потенциалът на всички български пристанища сега.

Проблемът пред тези проекти е, че към момента планът за новото пристанището няма утвърдена Оценка за въздействието върху околната среда. Освен това е належащо и да се усили дълбочината на акваторията, с цел да могат да влизат огромни кораби. А цялата зона попада в обсега на " Натура 2000 ". По информация на " Капитал " в зоната пред кея има огромна подводна канара, с която притежателите ще би трябвало да се оправят.

Да ти заплащат, без да работиш

Данаил Папазов изясни още, че в Топлоелектрическа централа " Варна " досега са вложени 30 млн. лева Те са били обезпечени със заеми от Търговска банка Д и Първа капиталова банка. Но в това време от оповестените контракти за предоставени публични поръчки е видно, че вложените в поправки средства са не повече от 16 млн. лв.. Плащания отвън това не би следвало да има, защото сдружението е задължено лице по Закона за публичните поръчки и би трябвало да афишира търгове даже за закупуването на минерална вода или други консумативи и от уеб страницата му е видно, че го прави.

Така или другояче управлението на компанията на Доган твърди, че три от шестте блока на електроцентралата към този момент са преоборудвани за работа на газ. Плановете са с два от тях централата да продължи да обезпечава така наречен леден запас и отсега нататък - активност, от която през 2018-а завоюва 27 млн. лева, макар че техническото ѝ положение не е разрешило да бъдат изпълнени условията на Електроенергийния систематичен оператор за индустриален потенциал.

Пред " Капитал " от ЕСО обясниха, че са глобили за това ТЕЦ-а с 2 млн. лева, само че в този момент от думите на Папазов се разбра, че централата въпреки всичко е произвела 60 хиляди МВтч електричество. За това произвеждане сдружението евентуално е получило още към 9 млн. лева, защото при работа на мощностите за леден запас се заплаща в допълнение - в тази ситуация най-малко по 150 лева за всеки мегаватчас, колкото са индустриалните разноски.

Директорът на електроцентралата Минчо Минчев сподели, че тя не продава електрическа енергия на свободния пазар и се устоя само от приходите от леден запас. Според Данаил Папазов обаче тази обстановка можело да се промени, откакто за централата също бъде открит вложител.

Идеята е да се намерят пари за построяването на няколко нови блока на мястото на трите остарели, които не могат да бъдат преоборудвани за работа на газ. Това обаче ще коства към 200 млн. евро, които не е ясно по какъв начин ще бъдат възобновени поради пазарните условия в България.

За Папазов обаче въпросът дали " Топлоелектрическа централа Варна " ще влага в нови мощности зависел от способността на " Булгартрансгаз " да обезпечи доставка на нужните количества газ за централата. Засега държавният газов оператор нямал тази опция. Но е реалност, че в капиталовия проект на сдружението е включено уголемение на газопровода до ТЕЦ-а на Доган, което би трябвало да се случи най-късно през идната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР