Данаил Кирилов от ГЕРБ прокара амнистията в приватизацията © Надежда

...
Данаил Кирилов от ГЕРБ прокара амнистията в приватизацията © Надежда
Коментари Харесай

Вечерни новини: ГЕРБ амнистира приватизатори начело с Домусчиев, ЕК глоби Google с рекордните 4.3 млрд. евро

Данаил Кирилов от ГЕРБ прокара амнистията в приватизацията

© Надежда Чипева Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Съединени американски щати упрекнаха 12 съветски сътрудници преди срещата Тръмп - Путин; животновъди в Странджанско протестират; Fitch намали още рейтинга на Турция
15 юли 2018
Вечерни вести: Половин милиард лв. за ремонт на язовири, Тръмп против Германия

И още: Търговската война сред Съединени американски щати и Китай се разраства; Ще получи ли България дата за чакалнята на еврозоната; Екотаксата за новите коли спада с 10%, а за старите пораства с 12-13%
11 юли 2018 Скуката от последните дни в сряда внезапно се обърна в екшън и поредност от решения на Народното събрание и държавното управление. Премиерът Бойко Борисов отбрани подхванатите от управляващите ограничения за прекъсване на чумата по овце и кози в Странджанско, само че след митинги под прозорците на Министерския съвет уволни зам. министъра на земеделието Цветан Димитров и трима служители от ведомството. В Народното събрание скоростно се разигра лобистката драма с измененията в закона за приватизацията. А на първо четене мина по-високия данък за бездимните цигари.

А зад океана американският президент Доналд Тръмп се отметна от думите си, казани на конференцията с съветския президент Владимир Путин в Хелзинки ден по-рано и шокирали публиката. Банална езикова неточност била повода Тръмп да разгласи, че Русия няма интервенция в американските избори, в действителност той желал да каже тъкмо противоположното.

НАЙ-ВАЖНОТО

ГЕРБ прокараха най-лобисткия закон, спестяващ милиони на Домусчиев, Пеевски и компания

На скорост и без претекстове депутатите от ГЕРБ прокараха най-лобистския текст в този парламент - опростиха със задна дата следприватизационните задължения на шепа купувачи, отпред със притежателите на БМФ братята Кирил и Георги Домусчиеви. Сценарият беше комплициран, с цел да се размие отговорността: в последния вероятен миг текстовете бяха препоръчани от двама депутати от " Атака " и Вътрешна македонска революционна организация, които сякаш се разколебаха, само че ГЕРБ, водени от Данаил Кирилов, ги поддържаха при окончателното решение в зала. Представителите на Българска социалистическа партия, които сякаш употребяват всеки мотив за рецензия против ръководещите, мълчаха безучастно, а от Движение за права и свободи и " Воля " даже гласоподаваха " за ". Критики имаше само вицепремиерът Валери Симеонов и по тази причина 10 депутати от патриотите гласоподаваха срещу.

Текстът пести на братята Домусчиеви най-малко 50 млн. лева неустойки. Но отвън това от лобистката смяна могат да се възползват и други приватизатори с поети в контракти задължения за над 5 години. Такива са да вземем за пример " Булгартабак холдинг ", свързван с Делян Пеевски от Движение за права и свободи, и бъдещият му сътрудник във вестниците " Ню имидж ", които купиха киноцентъра в Бояна и се задължиха да не продават земята 20 години. Вероятно има и още няколко приватизатора от по-стари интервали в общински покупко-продажби, които да се възползват от амнистията. Сега разновидността е президентът да наложи несъгласие и/или някой да сезира Конституционния съд поради задната дата.

Европейска комисия санкции Гугъл с рекордните 4.3 милиарда евро поради Android

Европейската комисия (ЕК) санкции с 4.3 милиарда евро Гугъл поради монополни практики на пазара на мобилни операционни системи. Конкретната причина е операционната система Android на компанията, която се употребява от на практика съвсем всички производители на смарт телефони в света, като се изключи Apple. Тя е безвъзмездна за всички компании в бранша, които желаят да я употребяват. Условието е телефоните да са с неизтриваем програмен продукт на Гугъл, което на процедура прави компанията монополист на пазара. Предварително инсталираният програмен продукт включва приложения за YouTube, е-поща, музикална стрийминг услуга, магазин за изтегляне на приложения, интернет браузър и други, само че съгласно мнението на Европейска комисия, главният проблем е търсачката и браузърът Гугъл Chrome, която е непосредствено обвързвана с услугите за търсене.

Според Брюксел Гугъл е блокирала производители на телефони, които са желали да употребяват модифицирани версии на Android. Компанията също по този начин е " плащала на избрани огромни производители и телекоми ", с цел да може търсачката да бъде конфигурирана върху всички телефони. От Гугъл оповестиха, че ще апелират решението на комисията. " Android сътвори повече опция за избор за всички, а не по-малко ", разяснява представителят на компанията Ал Върни. Санкцията идва година, откакто Гугъл беше санкционирана от Европейска комисия с 2.8 милиарда $ поради позиционирането на артикули на Гугъл над тези на нейни съперници, когато потребителите пазарят посредством търсачката.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Нови фотоси на Юпитер от совалката Джуно

Впечатляваща фотография на южното полукълбо на Юпитер, направена от галактическата сонда на НАСА Джуно (Juno). Сондата е в орбита към Юпитер от лятото на 2016 година, чака се задачата да завърши през юли 2021 година Джуно е вторият транспортен съд, проектирана по програмата на НАСА " Нови граници " за изследване на слънчевата система, първата е задачата, достигнала до Плутон през 2015 година след полет от девет години и половина.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Европейски Съюз вкарва вносни мита за стоманата от трети страни

Европейската комисия предложи композиция от квота и мита, с цел да отговори на опасенията в Европейски Съюз, че стоманените артикули, които към този момент не се внасят в Съединени американски щати, ще залеят европейските пазари. Мярката е третата част от отговора на Европейски Съюз на въведените от Вашингтон мита върху вносните стомана и алуминий. Брюксел ще вкара защитните мита върху стоманата от на следващия ден, с цел да отбрани производителите си от повишения импорт, който е разследване от американските мита, заяви европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом.

Те ще бъдат въведени от 19 юли, ще са в размер на 25% и ще важат за 23 категории стоманени артикули. Те ще влязат в действие, когато вносът на тези артикули надвиши сегашната междинна стойност, изчислена на основа данните от последните три месеца.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Кабинетът е подготвен да даде до 100 млн. лв. финансиране на БДЖ за закупуване на нови влакове през 2020 година От държавната компания към този момент оповестиха проект да купят 42 нови мотрисни влака, които ще могат да развиват скорост от 200 км/ ч.

Увеличение на акциза на бездимните цигари от първи октомври гласоподаваха депутатите на първо четене. Конкретният размер на нарастването ще бъде конкретизиран при гласуването на второ четене, упованията са то да е в размер на 40 % от акцизната ставка на стандартните цигари.

Протест на животновъди пред Министерския съвет стресна държавното управление и провокира премиера Бойко Борисов да уволни зам. министър на земеделието Цветан Димитров и да поръча на министър Румен Порожанов отстраняването на още трима служители от Министерството на земеделието.

Фотограф: Анелия Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР