Данаил Кирилов Още по темата Крайният срок за издигане на

...
Данаил Кирилов Още по темата Крайният срок за издигане на
Коментари Харесай

Данаил Кирилов: Съдиите да не се месят в избора на политическата квота за ВСС

Данаил Кирилов

Още по тематиката
Крайният период за издигане на кандидатури изтече в сряда, 21 юни, гласуването ще е през септември

Четирима съдии и двама прокурори оферират социалистите за присъединяване в конкуренцията

Йордан Стоев е претендент за съдийската гилдия на съвета
Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов от ГЕРБ отхвърли апела на Съюза на съдиите към депутатите да обяснят по какъв начин са подбирали своите претенденти за членове на парламентарната квота на Висшия правосъден съвет (ВСС). Никой от политиците не посмя да се намеси в избора на професионалната квота за нови членове на Висшия правосъден съвет (ВСС). Нека никой да не се меси на Народното събрание при неговия избор, съобщи пред bTV Кирилов. В понеделник съюзът изпрати намерено писмо до депутатите. " За нас като професионална организация е значимо да научим по какъв начин тъкмо народните представители са избрали своите претенденти измежду хилядите адвокати в страната с минимум петнадесетгодишен юридически стаж и високи професионални и нравствени качества ", прикани организацията.

Кирилов изясни, че има " големи подозрения в надпреварата в професионалната квота ", само че посочи, че това е негово персонално мнение. Той прикани да не се вършат опити от в този момент да бъде " инфектиран " изборът на Народното събрание, тъй като членовете на Висш съдебен съвет би трябвало да бъдат определени с две трети, т.е. 160 гласа. По думите му депутатите са създали своите номинации, като " четат всички изявления в профилираните издания ". Следваме най-високите стандарти за гласност, обсъждаме даже авансово предварително чуване на претендентите. Опитваме се да отговорим на всички условия, да не кажа прищявки, сподели Кирилов.
Съдия Нели Куцкова от Съюза на съдиите в България разяснява пред малкия екран, че директният избор за професионалната квота във Висш съдебен съвет е бил първа сполучлива стъпка в промяната. " Колегите, които се явиха на изборите за професионална квота, писаха концепции, обикаляха страната, срещата се с сътрудници, отговаряха на неуместни въпроси, минаха през едно доста тежки чуване ", уточни тя. Според нея процедурата е била сполучлива макар опасенията, че ще има манипулиран избор в интерес на избрани претенденти, близки до властови кръгове. " Въпросът е двете квоти да бъдат определени еднообразно транспарантно и еднообразно професионално. Кой и за какво е показал хората от парламентарната квота, кой ще подсигурява за моралните им качества? Досега ние виждаме единствено едни официални обосновки – " дава отговор на условията на закона ", само че по какъв начин дава отговор ", разяснява Куцкова.

Депутатите показаха 18 души, които да се борят за 11-те места. Изборът и чуването им ще са през септември, а Кирилов посочи, че може да бъдат препитани авансово преди формалното чуване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР