Данаил Кирилов, ГЕРБ ГЕРБ обмисля да се проведе нов референдум,

...
Данаил Кирилов, ГЕРБ ГЕРБ обмисля да се проведе нов референдум,
Коментари Харесай

Идея в ГЕРБ: да има нов референдум за избирателната система

Данаил Кирилов, ГЕРБ

ГЕРБ обмисля да се организира нов референдум, в който жителите да се произнесат по всички типове изборни системи. Това сподели пред БНР ръководителят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов. Той направи коментара, откакто предходната седмица Народното събрание отхвърли на първо четене плана на ГЕРБ за избирателен кодекс, с който трябваше да се вкара мажоритарният избор по резултатите от инициирания от " Шоуто на Слави " референдум.

Председателят на правната комисия посочи, че възможният нов референдум не е обсъждан в парламентарната група на ГЕРБ и няма решение на ръководещата партия. Пред " 24 часа " Кирилов уточни, че в случай че допитването се организира дружно с изборите за Европейски парламент (2019 г.), бюджетът няма да се натовари. По думите му въпросите в възможен референдум за изборната система би трябвало да са пет, само че може да бъдат сведени и до три.

БНР показва, че концепцията не среща утвърждението нито на съдружния сътрудник " Обединени патриоти ", нито на партия " Воля ", която единствена поддържа законопроекта на ГЕРБ при гласуването му на първо четене.

" Един подобен референдум би бил по-скоро следващият опит за тичане от отговорност и следващата доза популистки заклинания, които така и така владеят българското политическо пространство ", разяснява зам.-председателят на групата на " Обединени патриоти " Искрен Веселинов. Пламен Христов от " Воля " показва, представен от държавното радио, че надали възможен нов референдум ще бъде дефиниран по по-различен метод и ще бъде непотребен разход.

Според " Обединени патриоти " решението е да се състои сериозен спор в Народното събрание, който да откри устойчива политическа система. От " Воля " също внесоха собствен законопроект за избирателен кодекс. Той също е за въвеждането на мажоритарна изборна система, само че в още по-екзотичен вид, който планува избирането на 240 народни представители в съществуващите 31 изборни региона с релативно болшинство.

На 30 май Върховният административен съд удостовери, че резултатът от референдума, проведен от " Шоуто на Слави ", не е наложителен. Слави Трифонов заплаши депутатите, че ще бъдат изхвърлени от властта, тъй като са направили държавен прелом.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Референдум за гласуването (105)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР