Данаил Кирилов © Велко Ангелов Министърът на правосъдието Данаил Кирилов

...
Данаил Кирилов © Велко Ангелов Министърът на правосъдието Данаил Кирилов
Коментари Харесай

Министърът на правосъдието и МВР се разминаха за ръста на престъпността

Данаил Кирилов

© Велко Ангелов Министърът на правораздаването Данаил Кирилов се размина с формалната полицейската статистика. Във вторник, при откриването на новия следствен арест в Стара Загора, някогашният ръководител на правната комисия регистрира, че е налице " повишена криминогенна конюнктура ".

В същото време Министерство на вътрешните работи регистрира спад с близо 10% на записаните през 2018 година (96 187 на брой) закононарушения спрямо тези през 2017 година (106 659). Ръст няма и при записаната престъпност от началото на годината (за януари-март 2019 година са регистрирани 21 983 закононарушения ), спрямо тази за същия интервал през 2018 година (23 093 регистрирани престъпления).

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Имаме обаче повишена криминогенна конюнктура, недостиг на правдивост. Надявам се правораздаването и правоохранителните органи да работят добре, с цел да са спокойни за правата и отбраната си всички жители " е цялостният откъс на Данаил Кирилов пред в. " 24 часа ".

През последните десетина година Министерство на вътрешните работи регистрира дълготраен спад на престъпността - наклонност, която се удостоверява и от провежданите виктимизационни проучвания. Спад има и при закононарушенията, които няма по какъв начин да бъдат покрити от така наречен полицейски филтър като убийства и обири на коли.

Въпреки че от години няма институция, която да създава самостоятелен криминологичен разбор, догатките, че този спад се дължи главно на демографски аргументи - застаряване на популацията и понижаване на каузи на хората в дейна престъпна възраст, изразената имиграция на представители на рисковите групи и други, само че също по този начин и на разрастващата се стопанска система на страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР