Данаил Данаилов © Надежда Чипева Още по темата Ясен Танев:

...
Данаил Данаилов © Надежда Чипева Още по темата Ясен Танев:
Коментари Харесай

Данаил Данаилов: Основният фокус е върху удобството на клиента, независимо от технологичните средства, които се появяват

Данаил Данаилов

© Надежда Чипева Още по тематиката
Ясен Танев: Спазването на киберхигиената ще става все по-важно

Основателят на " цифровото читалище " safer.bg пред " Капитал "
21 дек 2017
Христо Христов: Транспортът е притежател на огромни промени в новите технологии

Президентът и изпълнителен шеф на транспортната компания " Дискордиа " пред " Капитал "
20 дек 2017
Чавдар Кенаров: Ценното в цифровата среда е директната връзка с потребителите

Основателят и креативен шеф на Noble Graphics пред " Капитал "
20 дек 2017
Константин Шаламанов: Интернет оказва помощ и нашият обичаен отрасъл да пораства

Председателят на съвета на шефовете и съсобственик на козметичната компания " Лавена " пред " Капитал "
20 дек 2017
Николай Логофетов: Здравното обезпечаване ще надвиши 90 млн. лева

Има наклонност на повишаване на продуктите с 5-8%, показва изпълнителният шеф на ЗАД " България " пред " Капитал "
20 дек 2017
Зоран Арсовски: Опитваме се да мислим като стартъп бизнесмени

Директорът " Дигитален маркетинг " в Progress пред " Капитал "
19 дек 2017
Ивайло Нецов: Технологиите ни дават опция да растем бързо

Изпълнителният шеф на " Фуудпанда България " пред " Капитал "
19 дек 2017 В навечерието на новата година се срещаме онлайн с бизнес клиентите на " Капитал " в друг формат събития с обща тематика Digital Transformation. Заедно с тях търсим отговорите на въпросите по какъв начин цифровите технологии въздействат на бизнеса им и по какъв начин трансформират производството, услугите, методите за продажба, създаването на нови артикули.

Данаил Данаилов е член на борда на шефовете на куриерската компания " Спиди ".

Куриерските компании би трябвало да се движат в крайник с времето. Как софтуерно се промени бизнесът ви в последните 10 години?

- Ние сме може би един от забавните образци за една обичайната промишленост, каквато е транспортната и куриерската, и нейното развиване по отношение на цифровите технологии. В това отношение " Спиди " като компания постоянно е била за бързото внедряване на всички вероятни софтуерни решения, които биха имали практично отношение в нашия бизнес. Може би 10 – 12 години от днешна дата е времето, в което интензивно се фокусирахме върху внедряване на нова оперативна система, която за това време работеше в действително време. Тоест нашите куриери имаха мобилни портативни дребни компютри, както и в този момент, и работеха в действително време, имаха информация за пратките, които придвижват. Тази информация се предаваше към централизираната база данни и клиентите имаха опция още тогава интензивно да наблюдават какво се случва с пратките. Много от нещата, които имаме в този момент, имахме и преди 10 години. Сега, несъмнено, нюансите са доста повече. Има доста повече благоприятни условия и това е, което се опитваме вършим. Да следваме опциите на технологиите.



Как електронната търговия форсира този развой?

- Електронната търговия е главният катализатор. Догодина " Спиди " ще направи 20 години от основаването си. В един интервал от 12-15 години бизнесът ни беше главно фокусиран като услуга сред бизнесите. В последните 5–7 години онлайн търговията е този нов тренд, който господства и в действителност е главен мотор на нововъведенията, които се опитваме да внедряваме непрекъснато.

К акво електронните търговци желаеха от куриерските компании като технологичн и прелюдия?

- Като стартираме от базовите неща, които са опция клиентът да има визия по кое време е взета пратката му, по кое време е тръгнала към него, по кое време ще я получи. До условия на електронните търговци за разнообразни разновидности по какъв начин тази пратка да бъде доставена. Дали до вратата на клиента, дали до неговия офис. Това е обвързвано с благоприятни условия тази пратка, откакто бъде генерирана, да бъде пренасочвана. Включително и това, което ние направихме в последните две години - да бъде доставена до автоматизирана пощенска станция, която е нещо много новаторско за нашия пазар, само че дава забавна еластичност на клиента и е обвързвано с това да дадем по-голям избор на клиента по какъв начин да си получи доставката.

Но в случай че се върнем назад на условията им, те направиха такива неща като условия клиентът да може да ревизира дали да вземем за пример дрехата или обувките, които си е поръчал, са неговият номер, дали му отиват. И подобен вид услуги, които ние взаимно с нашите съперници и под натиска на онлайн търговците развихме. Също опциите продуктите, които са поръчани, да бъдат върнати или незабавно, без да са платени авансово, или в някакъв период. Всичко това за големия брой колета, които би трябвало да бъдат обслужени и проследени и по-късно върнати, по никакъв начин не е лесна задача.

В разпределителните хъбове какво се промени?

- Първо се промени техният размер. Те пораснаха може би десетократно. Промениха се и част от процесите в тях. Оперативните ни системи покриват 100% самия развой. Което значи в разнообразни точки, през които минават пратките в разпределителните центрове, те да бъдат проследени. Има друг брой сканирания на самата пратка, тъй че ние да знаем тя в какъв брой часа е предходна, кой тъкмо оператор я е сканирал, имало ли е някакви проблеми с нея. Имаме и по-голяма автоматизация в някои от най-големите ни центрове.

Какво да чакаме в близко и не толкоз близко бъдеще от куриерите в световен мащаб?

Независимо от средствата, за които си приказваме, в последна сметка всичко се дефинира от това да има повече еластичност за крайния клиент, да има повече благоприятни условия да си получи пратката. Той да бъде удовлетворен, да не губи време. Да не се оплаква, че чака пощальон половин ден. Или, че му се е наложило да излезе, а пък няма опция да пренасочи, забави или отсрочи доставката си. Така че главният фокус е върху удобството на клиента без значение от софтуерните средства, които се появяват.

Кога да чакаме дроновете?

- Дроновете имат своето място. Колко бързо ще се появят е различен въпрос. В доста страни към този момент демонстративно и по-скоро с рекламна цел те оперират. Нашето мнение е, че те имат място, само че в така наречен сериозни доставки, т.е. в отдалечени региони, лекарства, аварийни елементи, които са сериозни за оперирането на някои системи и уреди. Те си имат приложение и ще се появят в идващите 4–5 години допускам.

Работите ли по нов софтуерен план за внедряваме?

- Определено имаме нови неща, свързани тъкмо с удобството на клиентите, и ще ги демонстрираме още при започване на идната година, с цел да дадем по-голяма еластичност на клиентите, да могат по-добре да възнамеряват времето си и ние също да бъдем по-ефективни. Това е нещо във етапа на тестване и ще се появи. Това, което направихме в последните две години с автоматизираните станции, също е в допълнение средство, което към момента няма задоволително положително навлизане, само че акцентът ни ще бъде да го разпространяваме, тъй че хората да не се опасяват от това, че ще отидат и от една машина ще си вземат пратката.

Това е феномен на Севера и на Юга. В северните страни тези технологии относително бързо се възприемат, тъй като хората заобикалят да си приказват с други хора. Докато в Юга ние би трябвало да отидем, да си поговорим, да ни обслужат, да си създадем живота малко по-интересен. Така че и технологиите, и машините малко по-трудно ги възприемаме.

След 10 години по какъв начин виждате куриерския бизнес - повече дронове или повече куриери?

- Повече куриери ще е много мъчно, тъй като мъчно се намират хора за тази работа в последно време. Десет години е и относително къс баланс, тъй че аз залагам по-скоро, че ще има някакъв баланс. Хората ще си останат значим детайл в доставката, обвързвано и с това, което споделих за северния и южния детайл в манталитета. Няма да има толкоз доста дронове, няма да има и войска от куриери. По-скоро цифровите технологии ще ни дадат по-добри разновидности за това по какъв начин да планираме и да доставяме. Една доста по-ефективна система си представям след 10 години.

Разкажете повече за самостоятелните доставки?

- Автономните доставки не са единствено дроновете. През ноември една естонска компания да вземем за пример опитва с доставки с дребни роботчета на колела. В един относително огромен ван има да вземем за пример шест или осем самостоятелни роботчета, като има и водач в автомобила, несъмнено. Ванът се паркира в квартала и водачът оперира и с тези шест или осем роботчета, които доставят до адрес.

Интервюто взе Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР