Данъчното приключване на фирмите ще бъде олекотено вероятно още от

...
Данъчното приключване на фирмите ще бъде олекотено вероятно още от
Коментари Харесай

Фирмите на отчет само пред данъчните до 30 юни

Данъчното привършване на компаниите ще бъде олекотено евентуално още от идната година. Бизнесът и данъчните са се договорили фирмите да се регистрират единствено пред националната приходна организация (НАП) в период до края на юни, а статистическият институт и Търговският указател ще получават от данъчните по електронен път попълнените към този момент годишни доклади за активността си.

В момента бизнесът подава годишни финансови доклади два пъти един път до 31 март се подават годишните финансови доклади до Националния статистически институт (НСИ), а от там служебно се изпращат към Национална агенция за приходите.

Другият период за компаниите е 30 юни, при който се разгласяват в Търговския указател финансовите доклади дружно с решението за тяхното приемане. Предложението е направено от огромните работодателски организации по отношение на изработването на единна входна точка за подаване на годишни финансови доклади, разяснява пред „ Монитор “ изпълнителният шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

Официален старт на данъчната акция

Възможността за олекотяване на данъчната акция за компаниите се дава от счетоводната инструкция, само че България не се е възползвала от нея. „ Чрез единна входна точка, в която да се подадат на едно място тези доклади, а от там към този момент служебно да бъдат разпратени на трите нужни места, а точно Национална агенция за приходите, Национален статистически институт и Търговския указател, то няма да е належащо да се подават два пъти, както е в тази ситуация “, разяснява Иванов.

Искането в действителност е остаряло предложение на бизнеса още от 2015 година И в тази връзка беше направена работна група в Държавна организация „ Електронно ръководство “, която излезе с идея за основаването на единната входна точка.

Проект по Оперативна програма „ Добро ръководство “ беше финансиран, който да сътвори приложно концепцията. Фирмата ще би трябвало еднократно да подаде годишни доклади за активността си и информацията ще се употребява от трите държавни институции във типа, в който е подадена. Така ще може да се вършат информации и ще бъдат лимитирани опциите за неточности. Тук идва и усложнението, че в случай че останат сегашните периоди, както са сега, бизнесът ще бъде заставен да изготви финансовите доклади до 31 март, да ги подаде, както и да свика общото заседание на съдружниците или на акционерите, които да ги одобряват. Всичко това би трябвало да се случи до края на март, което е невероятно, счита шефът на АИКБ.

КПКОНПИ желае лишаване на нелегално имущество за над 2,7 млн. лв.

Поради настояването на бизнеса за удължение на данъчната акция от финансовото министерство и Национална агенция за приходите са създали разбори какви биха били вредите и вредите за бюджета от едно такова удължение и се оказало, че в случай че бъдат изменени някои други разпореждания по отношение на предплатените вноски по корпоративния налог и други планове, които биха подсигурили равномерното постъпление на налози, главно корпоративният налог, те биха били съгласни с едно такова удължение. По-реалистично е срокът от 31 март, който е досега, да бъде преместен и да бъде приравнен на периода за Търговския указател който е 30 юни.

От приходната организация импровизирано разясниха, че в случай че срокът бъде преместен, то евентуално подаването на финансовите доклади ще стартира 1 март. До момента също има опция за поправяне на декларация до 30 септември, само че в случай че срокът бъде продължен, то тази опция ще отпадне. И по този начин това, което ще бъде подадено, ще бъде дефинитивно. Обсъжда се измененията да влязат в действие още следващата година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР