Данъчно-финансови експерти и здравни икономисти препоръчват прилагане на подхода по-висок

...
Данъчно-финансови експерти и здравни икономисти препоръчват прилагане на подхода по-висок
Коментари Харесай

Икономисти: Нивото на данъчното облагане да отразява нивото на риска – това ще стимулира преминаването към по-малко вредни продукти

Данъчно-финансови специалисти и здравни икономисти предлагат използване на метода " по-висок риск - по-висок налог " като механизъм за ограничение на най-вредните държания и най-високите разноски за здраве. Акцизите, наричани постоянно " налози на прегрешението " (sin taxes), би трябвало да диференцират стоките по тяхната степен на вредност - относимо към всяка акцизна стока - енергийните артикули, горивата, тютюна, алкохола.

Способността на акцизната диференциация във връзка с другите тютюневи артикули би трябвало да бъде употребена за понижаване на тютюнопушенето в страната.

От най-малко 12 години България е на водещо място в Европейския съюз по разпространяване на тютюнопушенето дружно с Гърция със постоянни равнища от 36-38%. Страната ни е и с най-голям дял измежду европейските страни, на пушачите, които в никакъв случай не се опитвали да спрат да пушат - 25% по отношение на междинни равнища за Европа сред 10 и 15 на 100. У нас се ползва диференцирано облагане, само че методът има по-голям капацитет за стимулиране на потребителското държание, тъй че пушачите да се откажат от цигарите и да преминат на нови и навлизащи по-малко нездравословни бездимни други възможности, като нагреваеми тютюневи произведения, електронни цигари и други нови никотинови артикули. Диференцираното облагане е актуален метод, който в крактосрочен проект може да промени избора на потребителите, а в средносрочен и дълготраен проект може да спомогне за намаляването на здравните разноски.

Това стана ясно на кръгла маса на тематика " Модерни подходи за диференцирано данъчно облагане, основано на разбор " Риск/Полза " за икономическа резистентност и публично здраве ", проведена от Университета за национално и международно стопанство (УНСС). Събитието беше част от на младите учени " Икономиката на България и Европейски Съюз: Инфлация, фискална консолидация и стабилно развиване ", която се организира преди дни под патронажа на ректора на УНСС проф. доктор Димитър Димитров.

Утвърдени икономисти и специалисти от " Ърнст и Янг " България (EY България), Института за пазарна стопанска система (ИПИ) и Експертен клуб за стопанска система и политика (ЕКИП) показаха своите изводи от неотдавна оповестени отчети, разглеждащи диференцираното данъчно облагане в разнообразни аспекти - при енергийните артикули, тютюна, алкохола и други Най-голям фокус беше подложен върху резултата на акцизното облагане при продуктите, съдържащи тютюн или никотин.

Как данъчното облагане можеда повлияе за понижаване на вредите, свързани с рискови държания?

Акцизната политика, която регистрира степента на вредност на всеки облагаем артикул, може да подтиква смяна в потребителското държание посредством пренасочване от най-високо рисковите артикули към по-ниско рисковите налични други възможности. Данъчната политика може да се употребява освен като инструмент за подсигуряване на доходи в държавната хазна, само че и като коригиращ инструмент за понижаване на нездравословното влияние от използването на избрани артикули с отрицателни външни въздействия върху здравето и околната среда - като тютюна, алкохола и енергийните артикули. Прилагането на диференцирано данъчно облагане по отношение на равнището на риска на избрани артикули и действия може да спомогне за ограничение на рисковите фактори и по този начин да повлияе на намаляването на здравните разноски, оказвайки позитивен резултат върху здравните политики.
 Милен Райков - „ Ърнст и Янг България “
Източник:

Милен Райков - „ Ърнст и Янг България “

" В интернационален проект данъчните политики от ден на ден се употребяват, с цел да моделират потребителското държание - най-много, когато са свързани с запазване на публичното здраве и околната среда. Акцизът е инструмент, с който потребителят може да се насочи към консумация на избрани видове артикули. Чрез намаляването на използването на най-вредните произведения или най-малко преход на по-малко нездравословни други възможности, може да се реализира понижаване на вредите за здравето и околната среда и тотално преустановяване на нездравословни привички в обозримо бъдеще - това важи както за енергийните артикули, по този начин и за храните, алкохола и тютюневите артикули ", разяснява Милен Райков - съучастник " Данъци и право " в " Ърнст и Янг България ", при показване на на данните от отчета на компанията: " " Вредоносният резултат на тютюневите артикули би трябвало да се взима поради при тяхното облагане - надлежно продуктите без горене с понижен риск да бъдат облагани с по-ниски ставки по отношение на обичайните цигари, които са потвърдено най-вредната форма на приложимост на тютюн и никотин ", разяснява Райков.

25% от пушачите у нас в никакъв случай не са правили опит да откажат цигарите
 Петър Ганев, Института за пазарна иконимика
Източник:

Петър Ганев, Института за пазарна иконимика

Според данните на ИПИ България е измежду страните в Европейски Съюз с най-голям % на пушачи, които в никакъв случай не са се опитвали да откажат цигарите - 25%. Значение оказва и културното държание - в България възприемаме нови артикули по-бързо спрямо други страни, само че и ги таксуваме повече от междинното за Европейски Съюз. Това съобщи Петър Ганев - старши икономист в Института за пазарна иконимика.

България е измежду разрастващите се пазари на нагреваеми тютюневи произведения - към 5-6% от пълнолетните пушачи са минали на тях. В 19 от общо 23 страни акцизната тежест върху нагреваемите произведения , обаче, е по-ниска от тази на горимите цигари, изчислена на база количество тютюн в продукта. Това открива изследването на института - " В България даваме минимум " насърчаване " на новите артикули - надалеч сме от другите образци като Естония, Полша, Словения. Ако го изчислим на кутии - у нас акцизът на нагреваемите произведения е към 40% от този за цигарите, а в всеобщия случай в Европа е към 25%. Заложеното увеличение до 2026 година, което ще ни затвърди в страните, които имат най-малка диференциация, сигурно не ни прави най-хубавият образец в Европа ", изясни Петър Ганев.

Според специалиста при въвеждане на " поощряващо " акцизно законодателство, което да подтиква потребителите да минават към по-малко рискови артикули, фирмите ще имат тласък да да влагат в нови разработки и да приоритизират продуктите с понижена щета. Ако казусът с тютюнопушенето бъде решен благодарение на нововъведения на фирмите, а не посредством забрани и налози, този метод ще влезе един ден в учебниците и ще промени концепцията за справяне с него, счита икономистът.

Бягството от " Рая за пушачите "

Акцизът върху горимите цигари у нас е най-ниският в Европейски Съюз, а среднопретеглената продажна цена на дребно (включително данък и ДДС) също е най-ниската. На пръв взор България е същински " парадайс за пушачите ", установи д. Данъкът, обаче, като дял от среднопретеглената продажна цена на дребно в България, е 82%, което надвишава минималното условие за Европейски Съюз от 60% и данъчното задължение в болшинството от страните в Европейски Съюз .

" В същото време имаме най-нисък Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз, най-достъпни цени на цигарите и висока разтегливост на потреблението. Българският консуматор се въздейства доста от цената и посредством политики може да се повлияе съществено на пазара ", изясни по време на кръглата маса икономистът и съосновател на ЕКИП Стоян Панчев.
 Стоян Панчев, ЕКИП
Източник:

Стоян Панчев, ЕКИП

Най-съществен позитивен резултат за здравната система и публичното здраве би имало, в случай че бездимните произведения се таксуват с по-нисък данък по отношение на горимите цигарите, тъй че пушачите на цигари да имат икономическия тласък да преминат на бездимни артикули, в случай че не спрат изцяло да използват всевъзможни артикули. При този сюжет България може да понижи пушенето до 22% до 2030 година

" Ако през 2020 година имаме 2,2 млн. пушачи, до 2030 година се чака към 1 млн. души да ревизират държанието си и да преминат на по-малко нездравословни други възможности на цигарите. Степента на дънчна диференциация може да насочи към артикули, които са по-малко нездравословни, което да докара до по-добри здравни, както и до по-добри икономически резултати, до по-малко заболели вследствие на тютюнопушенето и до повече дейни и трудоспособни хора. Директният резултат ще е спад на заболяемостта и по-малко разноски за здравната система и за стопанската система, което ще усили Брутният вътрешен продукт ", уточни Панчев.

В същото време икономическите загуби от здравни разноски, болнични, загуба на работоспособност, смъртност и други фактори, порастват. Годишните пропуснати изгоди за стопанската система за 2019 година, свързани с пушенето възлизат на 4,4 милиарда лв. или 3,7% от Брутният вътрешен продукт, само че първичните данни на към момента незавършено изследване на ЕКИП демонстрират, че резултатите към този момент са на стойност демонстрира към 5,5 милиарда лв. поради инфлация и други фактори.

" До навлизането на новите бездимни артикули методите за надзор на държанието на пушачите бяха изчерпани. Трудно е да откажеш пушачите от нездравословния табиет, по-добре е да им предложиш нещо, което наподобява на пушене, само че е по-малко нездравословно ", разяснява още Панчев.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР