Данъчните власти са съставили акт за начет на община Лясковец

...
Данъчните власти са съставили акт за начет на община Лясковец
Коментари Харесай

Община Лясковец с акт за начет за 200 000 лева по ДДС

Данъчните управляващи са съставили акт за начет на община Лясковец като задължението към Национална агенция за приходите е обезпечено с общински парцел, научи „Труд“.

Задължението от 200 000 лв. лъснал при процедура за наложителна регистрация на общината по Данък добавена стойност. Борчът към държавната хазна е от невнесен Данък добавена стойност по осъществяването на планове. Според служители сумата е рекордна налагана на кметство в Централна- Северна България.

От Търговско дружество на Национална агенция за приходите във Велико Търново обявиха, че не могат да разясняват проблема.

„ Имаме акт за отговорности и сме се споразумели с приходното ведомство да създадем разсрочено заплащане за 4 месеца. Сумата е огромна, само че няма да ни сътвори кой знае какви проблеми. Изготвен е погасителен проект и по него плащаме вноските. Предоставили сме лист с парцели, които да послужат за поръчителство на дълга. Данъчните са си избрали един от тях, който е с данъчна оценка, която е близка до 200 000 лв. “, съобщи пред „Труд“ кметът на Лясковец доктор Ивелина Гецова.

Репортерска инспекция откри, че обезпечението в интерес на Териториалната дирекция на Национална агенция за приходите е вписано в Търговския указател. Засега няма заплаха данъчните да сложат ръка върху парцели на лясковското кметство, защото сумата, открита при данъчната проверка и закрепена в акта се почиства.

По думите на доктор Гецова, ангажимента с данъчните е в случай че в това време се появи значим вложител за блокирания парцел, той да бъде отписан като поръчителство и на негово място да се впише различен.

Според осведомени задължението идва от реализацията на общински планове и поръчки, поради които не е бил внасян налога.

Близо 7,5 млн. лева е бюджетът на Лясковец за тази година. На едно от последните съвещания на локалния парламент бе регистрирано, че кметството е с към половин милион на минус, като главния дълг е точно към държавната хазна. Преди година с решение на общинския съвет община Лясковец подвигна много и локалните налози и такси.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР