Данъчните складове да се контролират по-строго с денонощно видеонаблюдение в

...
Данъчните складове да се контролират по-строго с денонощно видеонаблюдение в
Коментари Харесай

Димитър Бранков, БСК: Не е реалистичен по-строг контрол на данъчните складове чрез денонощно видеонаблюдение в реално време


Данъчните хранилища да се управляват по-строго с непрекъснато видеонаблюдение в действително време – това плануват промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища, оповестени за публично разискване до 11-и август. От бизнеса обаче са срещу част от текстовете.

Промените се оферират във връзка с две категории – лицензираните складодържатели и така наречен " освободени от данък " крайни консуматори на акцизни артикули, като става дума за към 600 задължени лица и доста по-голям брой обекти. Това стана ясно от обяснението на заместник-председателя на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков пред БНР.

„ Към тази категория се предявяват условия за монтиране на системи за видеонаблюдение за различаване на средствата – на коли, на вагони в жп отклоненията, което на практика дава съображение за следене на лицата, които работят в съответните обекти. Става дума в действителност за снимане на лица от личния състав, които нарушават европейските условия на действителен правилник и българското законодателство за конфиденциалност на персоналните данни. Не излиза наяве и дали приказваме за видеосистеми, които са лицензирани ".

Текстовете засягат стотици обекти и денонощният надзор в действително време не е реален, счита още Димитър Бранков.

„ Факт е, че в доста от складодържателите контролните точки не са многочислени – не става дума за една или две контролни точки, а аз стотици контролни точки, освен това в не чак толкоз огромни предприятия “, сподели той, като напомни, че най-малко в два закона е заложена възбрана държавните органи да изискват наново информация, която към този момент имат.

" В оповестената оценка на влияние, която съгласно нас е извънредно незадълбочено направена, е маркирано, че за задължените лица няма да има административна тежест, което изрично не е правилно! Има два закона, които не разрешават да бъде изисквана повторна информация от предприятията, в случай че тя към този момент е налична в държавната администрация. С измененията в Закона за данъчните хранилища на практика се вкарва точно такова наново условие по отношение на една част от лицата, които имат статут на освободени от данък крайни консуматори “, съобщи пред националното радио заместник-председателя на стойпнската камара.

От БСК са поискали работна среща, на която представители на засегнатите браншове да могат да изложат съображенията си от механически и стопански темперамент, само че още не са получили отговор.

" Нямаме информация подобен режим на надзор, на видеонаблюдение да се ползва в държавите-членки на Европейския съюз. Имаме нарушение на регламента за отбрана на персоналните данни. Имаме и неспособност да бъдат въведени такива системи за премерване и надзор в част от случаите – част от лицата, които са освободени от данък крайни консуматори. Всички тези причини сме ги описали в нашето мнение, само че доста по-добре щеше да бъде един жив контакт и продан на тази информация, на която законопроектът не дава решение ", сподели още Бранков.

Преди ден на интернет страницата си БСК разгласява формалното си мнение (Становище на БСК по план на ЗИД на Закона за акцизите и данъчните хранилища, оповестен за публично разискване на Интернет страницата за публични съвещания ), което е изпратено и до финансовото министерство и митниците.

Пълният текст на мнението на БСК може да бъде прочетен на: https://www.bia-bg.com/standpoint/view/25798/

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР