Данъчните са запорирали притежавани от задържания в ОАЕ Васил Божков

...
Данъчните са запорирали притежавани от задържания в ОАЕ Васил Божков
Коментари Харесай

НАП също се включи в атаката срещу Васил Божков със запори

Данъчните са запорирали притежавани от арестувания в ОАЕ Васил Божков дялове в няколко сдружения поради " хипотетични обществени вземания "

© Цветелина Белутова Макар централната роля в общественото разпарчетосване на хазартната империя на Васил Божков без подозрение да е на прокуратурата, останалата част на държавната машина стартира сполучливо да се включва с помощ по фланговете. Поредната институция внезапно забелязала проблеми във компаниите на арестувания в Обединените арабски емирства предприемач е Националната организация за приходите.

Справка на " Капитал " по партиди на компании на Божков в Търговския указател демонстрира, че на 6 февруари данъчните са наложили запори върху дялове на най-малко две негови компании, посредством които се държат контролните пакети в " Ню геймс " (организаторът на " Национална лотария " ), " Евробет " (което има конкурентната " Лотария България " и предлага онлайн числови игри), а също и дружеството-собственик на самолета на Божков. Основанието е бланкетното: " хипотетични обществени вземания ". Това би трябвало да значи, че при инспекция или проверка Национална агенция за приходите е разкрила евентуални данъчни нарушавания, за които занапред ще издава акт, като предварителната обезпечителна мярка има за цел да се резервира имуществото, което вероятно би могло да бъде употребявано, с цел да се погаси задължението към страната.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Включването от Национална агенция за приходите

Едната от фирмите, където данъчните са видели проблем, е " Вабо 2012 ", в което едноличен притежател е Васил Божков. То е едно от множеството сдружения, кръстени като акроним на имената на притежателя си, само че компанията е по-ключова, тъй като има контролния дял в бизнеса с талоните " Национална
лотария ". Конкретно " Вабо 2012 " е притежател на 51% от " Лотария БГ " (освен него 44% има сдружение на братята Димитър и Милен Ганеви и 5% сдружение на Георги Попов), а " Лотария БГ " на собствен ред е притежател на " Ню геймс ", което има лиценза за моментната лотария, която Народното събрание забрани със закон предходната седмица.

Освен това " Вабо 2012 " е притежател и на 84% от " Вабо 2017 ". Тази компания има действително един единствен актив - самолетът на Божков, Bombardier Global 5000 (twin jet). Ново летателно средство от този вид коства 40 млн. $. В салдото на сдружението то е заведено на 50 млн. лева Компанията обаче не печели изключително от него като го отдава на лизинг против едвам 72 хиляди лева годишно на друга обвързвана компания - " АБВ 2014 ", която действително оперира самолета.

Самото " Вабо 2012 " няма независима активност и приходите му са съвсем напълно от дивиденти, идващи от лотарийния бизнес и понякога от продажби на дъщерни сдружения. Затова и не е доста ясно какви тъкмо данъчни нарушавания би могла да открие Национална агенция за приходите. Така или другояче обаче дяловете му в " Лотария БГ " и " Вабо 2017 " към този момент са запорирани.

Втората компания, за която Национална агенция за приходите е излязла с аналогично известие, изпратено към Агенцията по вписванията, е " Евробет партнърс ". Това е сдружението, което има 51% от " Евробет ", като останалите 49% са на гръцката Intralot, следена от Сократис Кокалис. " Евробет " провежда другата частна " Лотария България ", само че по-голямата част от бизнеса й са числови игри, които не са обект на новата законова възбрана.

В " Евробет партнърс " Божков има 52% през " Диджитъл сървисиз " и още 10% през " Сигуро ". По 10% имат още и сдружения на другите упрекнати за присъединяване в незаконната му група Александър Тумпаров и Борис Бекяров, както и Елена Динева, за която самият Божков говореше като за " жена ми " около претърсванията на офисите на фирмите и жилищата му от прокуратурата.

В другото огромно хазартно сдружение на Божков - " Еврофутбол " не се виждат дейности на Национална агенция за приходите, като обаче има извършено общо заседание да бъде освободен Тумпаров като шеф. На негово място е назначен незнайния в бранша Ангел Ангелов. В " Еврофутбол ", както и в още 11 сдружения, опериращи игрални зали, Божков е съучастник с братята Цветомир и Боян Найденови, които обществено го упрекнаха освен в ощетяването на бюджета, само че и в рекет, закани за убийства и други закононарушения.

Какво следва от запорите

Технически дейностите на Национална агенция за приходите не водят до лишаване на собствеността на Божков или опцията му да управлява фирмите. Запорите само лимитират опциите му да се разпорежда с дяловете си. Евентуални прехвърляния и покупко-продажби след тях няма да имат деяние, а също и Агенцията по вписванията би трябвало да излиза с отводи да се впишат такива промени в Търговския указател.

От самите запори излиза наяве, че та са на съображение " хипотетични обществени отговорности ", т.е. Национална агенция за приходите би трябвало занапред да ги установи, да издаде актове по тях и чак по-късно вероятно при неплащане би могла да пристъпи към продажба на дяловете.

Доколкото и двете компании не се занимават директно с
хазарт обаче проблемите при тях не би трябвало да са свързани с фамозните платени по-ниски хазартни такси, като остава неразбираемо за какво Национална агенция за приходите не е установила проблеми и по-рано, а в този момент се задейства в синхрон с дейностите на прокуратурата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР