Данъчните проверяват българи, купили имоти в Гърция и Обединените арабски

...
Данъчните проверяват българи, купили имоти в Гърция и Обединените арабски
Коментари Харесай

Българи с имоти в Дубай и Гърция признаха за стотици хиляди левове данъци

Данъчните ревизират българи, купили парцели в Гърция и Обединените арабски емирства, както и такива, показали суми над 100000 лв. в касите си. Това демонстрира годишният доклад за активността на Националната организация по приходите за 2022 година, оповестен през днешния ден.

През октомври 2022 година Национална агенция за приходите започва акция за по отношение на физически лица, придобили и/или продали през 2016 година недвижими парцели, които се намират на територията на Република Гърция. Данъчните се стопират на 1 896 индивида, като на 767 от тях са предоставени проверки. Контролните производства не престават и през тази година, прецизират от Национална агенция за приходите.

Освен за парцели в Гърция, се ревизират и българи, купили такива в ОАЕ – Дубай. През 2022 година са завършили 18 такива инспекции, като в хода им са подадени 6 коригиращи заявления и е формиран един акт за административно нарушаване. В резултат на инспекциите са предоставени 4 проверки, като са завършили 3 от тях. Така притежателите на такива парцели са признали и е трябвало да платят спомагателни налози в размер на 131 хиляди лева

Данъчните са правили и инспекции на лица по отношение на данни, получени по линия на автоматизирания продан на информация за финансови сметки, като през 2022 година са завършили 8 инспекции, а тестваните са признали за налози на обща стойност 4,52 млн. лв.. Приключили са и 11 проверки с общо в допълнение открити отговорности от близо 2 млн. лв..

Собственици на пунктове за годишни механически прегледи, също са били хванати да крият налози, регистрират от Национална агенция за приходите. Заедно със чиновници на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ и на Министерство на вътрешните работи данъчните са ревизирали 76 обекта. Към края на годината са завършили 49 инспекции, а притежателите са подали 31 коригиращи заявления, с които са декларирани в допълнение налози в размер на 69 хиляди лева

Възложени са 12 проверки, от които през отчетния интервал са завършили 3 с в допълнение открити отговорности на обща стойност 101 хиляди лв..

Касови наличия

Национална агенция за приходите е проверила и лица, показали в счетоводните си салда за 2020 година касови наличия над 100 000 лева Възложени са 1014 инспекции и 5 проверки на сдружения. В резултат са установени несъответствия в касовата наличност при 485 лица като цената на разминаването сред писмено отразените парични средства в брой към датата на инспекцията и посочените в счетоводния баланс е 74,213 млн. лв..

Заедно с обичайните платци на налога от свободни специалности като юристи, нотариуси, консултанти и разнообразни недържавни сдружения се включват и икономически субекти от банковия бранш и административни организации, което е обвързвано с наемането на чиновници на цивилен контракт. През 9 физически лица и при 5 еднолични търговци се следи растеж на импортирания налог над 1 млн. лв.. Съпоставено с 2021 година, регистрираното нарастване е 38 млн. лв..

Общо приходите от налога върху приходите на физическите лица към края на предходната година са 4, 687 милиарда лв. или с 470 млн. лева повече спрямо тези за 2021 година.

В кои браншове работещите заплащат най-големи налози

В секторите, в които хората получават най-високи заплати, надлежно заплащат и най-високи налози. Данните на Национална агенция за приходите демонстрират, че най-големите платци на налог върху приходите на физически лица от трудови контракти са работещите в бранш „ Създаване и разпространяване на осведомителни креативен артикули “, където се включват и работещите в ИТ бранша. Следват чиновниците в „ Далекосъобщения “, „ Комуникации и известия “, „ Търговия “ и „ Добивна и преработваща индустрия “.

Анализът демонстрира растеж в приходите от ДДФЛ от трудови правни отношения при съвсем всички огромни платци, като при 37 сдружения, растежът на импортирания налог е над 1 млн. лева и спрямо миналата година общият размер на нарастването е 67,2 млн. лв. или съвсем 50 на 100.

Повече налози са платили и работещите извънтрудови правни отношения или това са едноличните търговци, упражняващите свободни специалности, работещите на цивилен контракти и така нататък Постъпленията от налог върху приходите на физическите лица от извънтрудови правни отношения са в размер на 457,8 млн. лв.. Съпоставката с тези през 2021 година, демонстрира нарастване от 52,8 млн. лв. (13%), което се дължи на повишените вноски за годишен и предплатен налог от еднолични търговци, разясняват от Национална агенция за приходите.

Скромен приход от налог рента

Данъкът върху лихвите по депозитни сметки на жители образува едвам 0,03% от общите доходи от налози върху приходите на физически лица, регистрират от Национална агенция за приходите. Към края на предходната година постъпленията по този налог са 1,5 млн. лв.. Внесени са от 19 търговски банки, лицензирани в България, и 2 клона на непознати банки. Основната причина за спада, без значение от непокътнатата ставка за облагане от 8%, са ниските лихви, които се изплащат по сметки на жителите. От месец април данъкът върху лихви по депозитни сметки отпадна.

Национална организация за приходите е събрала през предходната година над 31,43 милиарда лв., което е с 3,237 милиарда лв. повече по отношение на 2021 година Увеличение има както на приходите за централния бюджет (ЦБ) в размер на 1,649 милиарда лв., по този начин и на приходите от наложителни осигурителни вноски с 1,587 милиарда лв..

Само от корпоративен налог в хазната са постъпили 4,418 милиарда лева, като по отношение на година по-рано постъпленията от налога са нарастнали с 1,15 милиарда лв.. Приходите от корпоративния налог образуват 24,3% от общите доходи по централния бюджет.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР