Данъчните преференции по ДДС представляват една пета от общите, което

...
Данъчните преференции по ДДС представляват една пета от общите, което
Коментари Харесай

Туризмът и селското стопанство се възползват от най-много данъчни облекчения

Данъчните преференции по Данък добавена стойност съставляват една пета от общите, което е 127.6 млн. лева Те идват напълно от понижената данъчна ставка (9%) за туристическите услуги.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Данъчните промени за 2019 година бяха признати на първо четене в бюджетната комисия

Работодателските организации упорстват за нарастване на праговете, над които фирмите подлежат на наложителен одит
16 окт 2018
Разходите за пенсии ще приближат 10 милиарда лева през 2019 година

Максималният застрахователен приход се подвига до 3000 лева съгласно плана на бюджета на ДОО
15 окт 2018
Правителството одобри измененията в данъчните закони за следващата година

Автомобилите ще се таксуват по нова формула, отада облекчението за такса боклук за главно жилище, което не се употребява
10 окт 2018
Данък добавена стойност на ваучерите за храна: смяна за операторите, само че не и за работодателите

Данъкът ще се заплаща още при започване на веригата поради евродиректива
8 окт 2018 Наличните данъчни облекчения в българското законодателство са разрешили на компаниите и хората в страната да спестят 636.2 млн. лева за 2017 година, или 0.6% от брутния вътрешен артикул. Тук влизат разнообразни ограничения като понижени данъчни ставки, данъчни ваканции, капиталови данъчни заеми и други. Фирмите са се възползвали от преференции за 266.4 млн. лева от корпоративни налози, като огромна част от сумата идва от преместването на данъчни загуби. От позиция на секторите в стопанската система, най-вече облекчения се употребяват в селското стопанство (129.7 млн. лева.) и в туризма (127.6 млн. лева.). Това демонстрира отчет на Министерството на финансите (МФ) за данъчните разноски в страната за 2017 година Под " данъчен разход " се схваща загубите от доходи, които пораждат вследствие на предоставени данъчни облекчения.

Целта на отчета като цяло е да оцени количествено тези ограничения и резултата от тях за бюджета. В заключението си обаче от ведомството означават, че " част от данъчните разноски, въведени преди няколко години, са изгубили въздействието си върху данъкоплатците и са неефективни, като на този стадий те водят единствено до понижаване на бюджетните доходи, без действителна изгода за стопанската система и обществото ", само че не прецизират кои са те.

Трябва също да се означи, че четвърт от употребяваните данъчни облекчения не може да се оцени, защото информацията в данъчните заявления или липсва, или е систематизирана.

Кой какво употребява

Фирмите са се възползвали от най-вече облекчения, спестявайки 266.4 млн. лева от корпоративни налози. От тази сума 180.9 млн. лева идват от преместването на данъчни загуби, а 27.7 млн. лева - от преотстъпване до 60% от налога на регистрирани аграрни производители. Предприятията, които наемат хора с увреждания, са съумели да спестят едвам 883 хиляди лева Тук обаче има и много ограничения, които не могат да се оценят, като ускорената данъчна обезценка, облекчение при наемането на безработни и преференциите за университети, Българска академия на науките, Селскостопанската академия и други.

Другата огромна група са облекченията от акцизи, вследствие на които бюджетът е изгубил 170.4 млн. лева Половината идват от възобновен данък върху закупен газьол, употребен в селското стопанство.

Данъчните разноски по Данък добавена стойност пък съставляват една пета от общите, което е 127.6 млн. лева Те идват напълно от понижената данъчна ставка (9%) за настаняване в хотели и отдаване чартърен тук-там за къмпинг и каравани, която беше въведена от 2011 година Миналата година беше добра за туризма, който регистрира по-високи доходи от нощувки и повече гости от миналата. В резултат, сумата на регистрираните употребявани данъчни преференции нараства с 10.5 млн. лева по отношение на тази от 2016 година

Работещите пък са съумели да спестят общо 71.8 млн. лева от ограничения, които понижават дължимия налог върху приходите им. Една трета от облекченията са за понижена продуктивност (26.5 млн. лева.).

Като цяло ограниченията всеобщо се вкарват с икономическа цел - стимулиране на вложения и нововъведения, повишение на заетостта, развиване на избрани райони и браншове, излиза наяве от отчета на финансовото ведомство.
Облекченията със обществена цел пък са в размер на 87.1 млн. лева, като тук влиза да вземем за пример преференция за подоходен налог за хора с понижена продуктивност.

Оценката на употребяваните данъчни облекчения се базира на данни от Националната организация за приходите (НАП), Агенция " Митници ", информация от Българска народна банка и Национален статистически институт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР