Данъчни проверки на медицинските, юридическите и автосервизните услуги, които се

...
Данъчни проверки на медицинските, юридическите и автосервизните услуги, които се
Коментари Харесай

Данъчните на лов: Ще проверяват автосервизи, адвокати и медицински услуги

Данъчни инспекции на медицинските, юридическите и автосервизните услуги, които се оферират в страната, ще стартират през тази година.
През предходната година специалистите на Националната организация за доходи са създали разбор на рисковете за укриване на данъци от тези три сектора и е решено контролът върху тях да бъде затегнат.
За инспекции ще бъдат набелязани както обособени компании, по този начин и жители, които работят като хора със свободна специалност и дават медицински, юридически и автосервизни услуги, написа “Труд”, като се базира на свои източници. Ако бъде открито, че публично оповестените оборот и приходи не дават отговор на клиентите им, ще започват проверки за активността им 5 години обратно.
Наред с инспекциите обаче предстоят и срещи с представители на трите сектора, както и осъществяване на осведомителни акции, като крайната цел не е да бъдат събрани дължимите налози за 5 години обратно, а хората в тези сфери на стопанската система да стартират непринудено да заплащат налозите си.
И в трите сектора множеството от клиентите заплащат в брой. Има случаи, в които даже огромни частни медицински заведения не одобряват заплащания с банкови карти, а единствено пари в брой. При обособените лекари и зъболекари на свободна процедура, както и при кинезитерапевти и рехабилитатори заплащанията също постоянно са в брой. Първите две пломби в границите на година на всеки пациент би трябвало да се покриват от здравната каса. Всеки ортодонт обаче взима и спомагателна сума от пациента, като това доплащане варира в много необятни граници. Често тези доходи не се регистрират пред Национална агенция за приходите.
При сервизите рискът от укриване на налози също е значителен. При ремонт на фирмени коли сервизите би трябвало да издават фактури, с цел да може клиентите им да отчетат разноските си. Но при ремонт на коли на жители заплащането също става в брой, а фактура никой не желае. При огромните сервизи, които работят със застрахователни компании или пък са към формалните вносители на коли, оборотът най-често се регистрира правилно. Най-голям е казусът при кварталните сервизи, където мъчно може да бъде засечен броят на клиентите и сумите, които оставят. Голям риск от укриване на налози има и при дребните пунктове за счита на губи.
При даване на юридически услуги на жители също по-голяма част от заплащанията са в брой. Цената на услугата се договаря на четири очи сред юриста и клиента. Затова рискът от укриване на обороти и неплащането на налози и в този отрасъл е висок.
Наред с инспекциите и проверките от Национална агенция за приходите ще обяснят какви са условията към представителите на трите сектора – за отчитане на оборота, за подаване на заявления и заплащане на дължимите налози и осигуровки. Специално ще бъде посочено, че при постигане на оборот от 50 хиляди лева в границите на 12 следващи месеца е належащо да бъде направена и регистрация по Данък добавена стойност. Като крайната цел не е да бъдат наложени санкции, а да бъде променено държанието на представителите на трите сектора, тъй че те съзнателно да заплащат налозите си.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР