Данъчната политика на местно равнище през годините показва, че след

...
Данъчната политика на местно равнище през годините показва, че след
Коментари Харесай

ИПИ: Най-малко половината общини ще вдигат местните налози

Данъчната политика на локално ниво през годините демонстрира, че след избори се следят по 60-70 образеца за покачвания на налозите в разнообразни общини. Най-вероятно сходна ще бъде картината и в този момент, като през 2020 и 2021 година най-малко половината общини ще подхващат някакви стъпки за нарастване на локалните данъци, твърди Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система. Тази сметка изключва такса боклук, която също ще върви нагоре. Според Ганев тази вълна от по-високи локални налози в прочут смисъл ще отговори на апела на финансовия министър, общините да употребяват по-активно данъчните си пълномощия, само че в това време няма да промени трагично структурата на общинските бюджети. Зависимостта от държавния бюджет и европейските средства, от една страна, и неналичието на съответен запас за обществени вложения, от друга, ще остане. Темата за фискалната децентрализация - преотстъпването на 1/5 от приходите от подоходното облагане на физически лица към общините, освен няма да изчезне, а ще бъде все по-актуална. Само с имуществени налози няма по какъв начин да се реализира финансова автономия, настояват от ИПИ. Безспорно най-големият фокус попада върху Столичната община, защото нарастването е първо от най-малко 10 години и всекидневно медийното внимание се концентрира върху столицата.

Едно от провокациите пред новата общинска администрация е по какъв начин да финансира капиталовата си стратегия, изключително в новите квартали, където липсва съответна инфраструктура. Има два метода това да се случи през налозите - единият е през промени в данъчната основа на имущественият налог, другият е през нараснала ставка на налога върху покупко-продажбите. Ако не можеш да направиш първото, опираш до второто. Това се случва и в София. Големият проблем в облагането на парцелите в столицата е точно в данъчната основа и съответно в зонирането. Промяната обаче е политически сложна. Последното предложение за сходна промяна беше на Минко Герджиков през 2011 година Предложението за ново зониране тогава провокира скандал и докара до неговата оставка. Подобно решение е мъчно, само че има и друго. Очакването на общините (не единствено на София) е, че скоро ще има законодателни промени, които да трансформират формулата за данъчната оценка на парцелите и/или напряко да обвържат налога с пазарната оценка. Това би решило казуса на столицата с районирането, и изключително по отношение на новите влиятелни квартали, без да се влиза в огромен скандал. Чакането обаче може да се трансформира и в капан - отлагаш решение поради предстоящи законодателни промени, които обаче също може постоянно да се отсрочват, твърди Петър Ганев.

Според него по-високите налози на доста места бяха предстоящи. Без фискална децентрализация и с калпава данъчна основа за парцелите, всички общини имат тласък да бутат налога върху покупко-продажбите нагоре - не е инцидентно, че това е единственият налог, при който общините всеобщо отиват на оптималната ставка - 3 на 100.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР