Данъчната кампания за 2023 г. започва от днес, информира БНТ.

...
Данъчната кампания за 2023 г. започва от днес, информира БНТ.
Коментари Харесай

Подаваме данъчните декларации от днес


Данъчната акция за 2023 година стартира от през днешния ден, осведоми Българска национална телевизия. Тогава започва и подаването на декларациите за приходите на физическите лица по електронен път, по пощата и в офисите на приходната организация.
В началото на март, откакто работодателите подадат данните в приходната организация, ще бъде пусната и е-услугата за достъп до авансово попълнената декларация за приходите, която се подава с ПИК или електронен автограф през Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите. В нея могат да бъдат вписани автоматизирано данни за получени през 2022 година приходи от трудови правни отношения, цивилен контракти и възнаграждения, приходи от наем за парцели.
Срокът за прилагане на 5% отстъпка за ранно онлайн обявление и заплащане е 31 март, а крайният период за оповестяване на приходите и заплащане на дължимия налог върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май. И през тази година са планувани данъчни облекчения за хора с понижена продуктивност, осъществени дарения, за млади фамилии, за деца и деца с увреждания, за безкасови заплащания и за осъществени поправки и усъвършенствания на недвижими парцели.
Данъчни облекчения ползвате единствено когато нямате подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности към датата на подаване на годишната данъчна декларация.
Когато сте употребили в цялостен размер данъчните облекчения за дарения, деца и деца с увреждания през работодателя си по главното трудово правно отношение и сте показали нужните документи пред работодателя, документите не се ползват още веднъж към годишната данъчна декларация.
Данъчното облекчение за деца разрешава за 2022 година понижаване на данъчната основа с 6 000 лева при едно дете до 18 години; 12 000 лева – при две деца; 18 000 лева – при три и повече деца. През актуалната акция може да се употребява и данъчно облекчение за деца с увреждания, с което се понижава данъчната основа с 12 000 лева за развъждане на дете с 50 и с над 50 на 100 степен на увреждане.
Данъчното облекчение за млади фамилии разрешава понижаване на данъчната основа с лихвите, платени по първите 100 000 лв. от ипотечен заем за пазаруване на жилище.
Данъчното облекчение за понижена продуктивност могат да употребяват лица с 50 и над 50 на 100 понижена продуктивност. Чрез него се понижава данъчната основа със 7 920 лева Облекчението може да се употребява в това число за годината на настъпване на неработоспособността, както и за годината на приключване периода на годност на експертното решение, в което е избрана понижената продуктивност.
Облекчение от до 10% от данъчната основа може да се употребява и за персонални вноски за непринудено обезпечаване и обезпечаване, импортирани през годината и за персонални вноски за в допълнение непринудено обезпечаване и вноски за застраховки „ Живот ”.
При персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране също се понижава данъчната основа с импортираните през годината за сметка на осигурителни вноски за пазаруване на застрахователен стаж при пенсиониране.
Данъчното облекчение за дарения разрешава понижаване на данъчната основа с общо до 65%.
Физическите лица могат да се възползват и от данъчното облекчение за безкасови заплащания, което разрешава понижаване на дължимия налог с 1%, само че не повече от 500 лв..
Предвидена е и опция за данъчно облекчение за усъвършенствания или ремонт на неподвижен жилищен парцел, като се приспадат от данъчната основа направените заплащания за труд до 2 000 лева Изискванията са парцелът да е у нас, физическото лице да е притежател или съсобственик, подобренията или ремонтът да са осъществени от физически или юридически лица от България или Европейски Съюз.
Лицата, извършващи активност като търговци, еднолични търговци и аграрни стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни. Това е срокът, в който и компаниите би трябвало да заявяват корпоративен налог, налог върху разноските, налог върху приходите на бюджетните предприятия, както и налог върху активността от опериране на кораби. Срокът за заплащане на тези налози е 30 юни.
Допълнителна информация за данъчните и осигурителните условия може да се получи в уеб страницата на приходната агенция  и на телефоните на Информационния център на Национална агенция за приходите: 02/9859 6801 или 0700 18 700 на цена, съгласно цените на съответния оператор.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР