Дамски златни накити, обици, колиета, гривни, огърлици, една от които

...
Дамски златни накити, обици, колиета, гривни, огърлици, една от които
Коментари Харесай

Злато и керамика от близо 7 века откри полицията в Казанлък

Дамски златни украшения, обици, огърлици, гривни , колиета, една от които от полускопоценни камъни, 6 монети, керамика , откъс от гипсова отливка и неуточнено количество модерно злато, както и книга-каталог на антични монети бяха открити през днешния ден в Казанлък, при профилирана полицейска акция , извършена от звеното за защита на публичния ред.
 
Находката е открита на бул. " Никола Петков " в града, посочи за Дарик основен контрольор Стойчо Крачолов , шеф на РУ-Казанлък.
 
Съмнителното държание на двете лица, спрени за инспекция в пътуващ по булеварда автомобил, става мотив служителите на реда да създадат обстойна инспекция на автомобила , при която се натъкват на културно-археологическите полезности.
 

Дамските златни украшения и част от монетите са били сложени в дървено куфарче , на задната седалка на автомобила, а в багажника са открити два електрокапсулдетонатори. При следващо претършуване на два адреса в Казанлък са открити другата част от находките, сподели окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.
 
За находката, която се дефинира като " археологически обект културно историческа полезност ", в полицията в Казанлък са арестувани двама мъже - 66-годишният В.В. и 46-годишният Е.Г. с прякор Душата. И двамата са престъпно проявени, с регистрации в полицията. Според полицейски източници, арестуваните са " археолози на свободна процедура " . Двамата мъже са арестувани за период от 24 часа.
 
Образувано е досъдебно произвеждане, по смисъла на чл.278, ал.6 от Наказателен кодекс, заяви окръжният прокурор. Престъплението, за което са в ареста двамата мъже, планува отнемане от независимост до 6 години, санкция и конфискация на имуществото.
 
Към момента не е явен точният грамаж на откритите находки, само че несъмнено става дума за извънредно скъпи украшения във връзка с епохата, времето, направата и цената им, споделиха още от полицията в Казанлък.
 
 БГНЕС

Според Радослав Петков от Исторически музей " Искра " в Казанлък, откритите монети са с лика на Андроник Втори , а златните украшения и керамиката се отнасят, по предварителна преценка, на музейни специалисти към 14 век. Намерените украшения и археологически находки от преди близо 7 века ще се съхраняват в трезор, като следва осъществяването и на обстойна експертиза, която да даде точна оценка за времето и цената им. 
 
Откъде са откритите украшения и керамика не се знае все още, двамата арестувани отхвърлят да дават информация за произхода им.
 
От музей " Искра " обявиха, че не са проверявали терена на разкопките южно от Казанлък , където това лято по антични светилища работеха археолози. Специализираната полицейска акция на територията на продължава и сега, като от полицията не изключиха вероятността за още разкрития.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР