Дамите отдавна оставиха готварската печка на заден план и са

...
Дамите отдавна оставиха готварската печка на заден план и са
Коментари Харесай

Стереотипи спъват бизнеса на високи токчета

Дамите от дълго време оставиха готварската печка на назад във времето и са неизменима част от бизнеса. И у нас, както и в международен мащаб, огромна част от компаниите сполучливо се ръководят от дами. Актуални данни на „ Галъп Интернешънъл” демонстрират, че дамите превъзхождат по много индикатори мощния пол в управнически проект. Въпреки това, дамите остават подценени.

Според резултатите от проучването, извършено както измежду мъже, по този начин и измежду дами, дамите са по-коректни всред двата пола. 75% от интервюираните са съгласни, че дамите са по-дисциплинирани от мъжете, 69% - че дамите са по-лоялни и всеотдайни от мъжете, 65% - че дамите по-сигурно връщат заеми, 56 на 100 - че дамите са по-некорумпирани. Колебание в публичните настройки има единствено във връзка с харчовете – дали дамите са по-пестеливи. Тук единодушието е колкото и несъгласието.

Въпреки по-голямата си уместност, дамите наподобяват подценени. Например, когато попитаме българите кого биха избрали за заместител, 38% избират опцията „ полът не е от голяма важност “, само че измежду останалите отговори доминира отговорът „ мъж “ (34%).

Нещо повече, дамите наподобява сами се подценяват в по-голяма степен. Например, 55% от българите считат, че в действителност се подценяват или са се подценявали на работното си място. При дамите този дял е по-висок – 58%, а при мъжете – 52%.

Голяма част от българите считат, че биха били (или са) положителни ръководители - 68% на 100 от интервюираните. При мъжете този дял по–висок - 72%, а при дамите е 63%. Напълно допустимо е самоувереността на мъжете да се явява пречка пред дамите да развиват бизнес. Възможно е и това да е стандарт – че мъжът е началник, а дамата - не.

59% от запитаните споделят, че биха били положителни бизнесмени. При мъжете 61%, при дамите 57 на 100. Стереотипите проличават и в още един знак - респондентите бяха изправени пред предполагаем избор от няколко вероятни действия, чието управление биха поели. Тук остава в действие наклонността мощният пол да се ориентира към управителни действия в региона на производството, а дамите – в региона на услугите и търговията.

Без значение дали бизнесдамите концентрират напъните си в дребния и междинния бизнес, или в огромните компании, явно техен ангажимент остава и да стартират да се борят сполучливо със заложените в обществото стандарти.

През предходната седмица от Fibank показаха и нова стратегия, стимулираща дамите в бизнеса. Програмата се назовава Smart Lady и е особено основана за поддръжка и окуражаване на дамите в бизнеса. С нея нежният пол може да се възползва от привлекателни условия за бизнес и капиталови заеми, съчетани с облекчени условия по изплащането им по време на бременност и майчинство, извънредна кредитна карта с отстъпки в известни дамски бутици и особено създадени застраховки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР