Дамаск и Техеран приканиха Турция незабавно да прекрати военната си

...
Дамаск и Техеран приканиха Турция незабавно да прекрати военната си
Коментари Харесай

Противоречиви и сдържани реакции на турската атака в Сирия

Дамаск и Техеран приканиха Турция неотложно да приключи военната си интервенция против кюрди в Северна Сирия.

Президентът на Сирия Башар ал Асад окачестви като "застрашителна експанзия " турската военна интервенция против кюрдския анклав Африн на сирийска територия.

По думите на Асад офанзивата е част от политиката, която Анкара следва още от началото на рецесията, учредена на "подкрепа за тероризма и терористични организации.

Ройтерс цитира известие на иранската организация ИРНА, че външното министерство в Техеран приканва Анкара неотложно да приключи интервенцията си. Според представителя на ведомството Бахрам Гасеми задълбочаването на рецесията в Африн може да бъде от изгода за "терористични групировки в Северна Сирия ".

Съединени американски щати са в течение за турския обстрел в сирийския град Африн, само че дейностите на Анкара са едностранни, въпреки и тя да е скъп участник в интернационалната антитерористична коалиция. Това съобщи представител на щаба на провежданата от обединението отпред със Съединени американски щати интервенция в Сирия и Ирак "Непоколебима решителност ", представен от ТАСС.

"В течение сме за турските минометни обстрели в Африн, Сирия. Макар и Турция да е скъп член на световната коалиция, всички дейности на Турция в Африн се подхващат едностранно ", сподели представителят.

Египет окачестви турската военна атака в сирийския кюрдски анклав Африн като нарушаване на суверенитета на Сирия. Египетското министерство на външните работи съобщи, че провежданата от турската войска и сирийската съпротива интервенция заплашва политическите договаряния за Сирия.

Франция прикани Турция да "действа със въздържаност " в Сирия. Призивът бе насочен от френския министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан в телефонен диалог с турския му сътрудник Мевлют Чавушоглу.

"Франция приканва турските управляващи да работят със въздържаност в един сложен подтекст, с влошаваща се филантропична обстановка в няколко сирийски района като последица от военните дейности на режима в Дамаск и неговите съдружници ", се споделя в изказване на Льо Дриан.

По-рано през днешния ден френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли прикани Турция да приключи офанзивата си против сирийските кюрди, съобщи Франс прес. "Тези боеве... би трябвало да бъдат спрени ", съобщи Парли по телевизия Франс 3. Тя акцентира, че сраженията може да отклонят кюрдските сили, които дружно с Франция са част от интернационалната коалиция против групировката "Ислямска страна ", от основната им задача - битката срещу джихадистите.

Попитана от публицист за риска сирийските кюрди в последна сметка да бъдат подценени поради другите ползи в спора в тяхната страна, Парли отговори: "Очевидно не желаем това, само че за момента е прекомерно рано да кажем. "

Англия схваща "легитимния интерес " на Турция да обезопаси границата си, съобщи Франс прес, като се базира на представител на английското министерство на външните работи. Той сподели, че Лондон "следи деликатно " развитията в региона на северозападния сирийски град Африн.

"Великобритания постоянно разисква с турските управляващи въпросите, свързани с спора в Сирия, с обща цел да бъде понижено насилието и да бъде реализирано политическо съглашение ", добави цитираният представител на Форин офис.

Германия е обезпокоена от развиването на обстановката в Северна Сирия и приканва към въздържаност, сподели представител на немското външно министерство.

Той прикани към концентриране "на вниманието върху битката с терористични групировки в листата на Организация на обединените нации " и постигането на политическо решение на сирийския спор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР