Дама на 30 години, жител на средно голям град -

...
Дама на 30 години, жител на средно голям град -
Коментари Харесай

Добрият платец e жена от средно голям град и с дълг до 10 хил. лв., сочи проуване на АСВ

Дама на 30 години, гражданин на приблизително огромен град - Панагюрище, Пазарджик или Кърджали, с размер на задължението до 10 хиляди лева Това е най-масовият профил на клиентите, които заплащат постоянно просрочените си отговорности, демонстрира изследване на Агенция за събиране на вземания (АСВ), част от норвежката B2Holding. АСВ е измежду най-големите компании за изкупуване на вземания в България, а B2Holding - в Европа, където оперира в 23 страни.

Проучването е направено на база данните от над 400 хиляди отговорности на физически лица, обработвани от АСВ, които обгръщат интервала 1 януари 2018 – 1 април 2019 година

За пръв път има смяна в навиците за заплащане, наложили се в последните години, разкрива проучването. Ако до неотдавна най-масовата група положителни платци бяха на възраст 50-60 години, все още тя се измества към по-младите - на 25-29 години. Вътрешното изследване на АСВ демонстрира опазване на наклонността дамите да са по-дисциплинирани финансово от мъжете - дамите са с към 30% по-редовни в обслужването на задълженията си спрямо мъжете.



Ново потомство

Изместването на възрастовата група към по-младите значително се дължи и на подобряващата се икономическа конюнктура в страната и забележителното понижаване на % безработица в последните няколко години, означават от АСВ. По данни на Национален статистически институт безработицата е намаляла от 11.8% през 2013 година до 6.1% през 2018 година Важен фактор е и смяната в метода на мислене на по-младото потомство. Те все по-добре схващат значимостта от навременното обслужване на отговорностите си и по какъв начин това се отразява върху кредитния им профил.

Следващата най-хубава група клиенти, погасяващи своите отговорности, остават хората в пенсионна възраст и по-специално групата сред 69 – 72 години. По-възрастните като цяло задлъжняват доста по-рядко и при тях е дребна вероятността въобще да изпаднат в просрочие.

Статистиката на АСВ сочи, че има по-голяма възможност за постоянно заплащане, в случай че длъжникът е от приблизително огромните обитаеми места или градовете с поданици сред 10-50 хиляди души.

Пловдивчани - по-добри платци от столичани

“Добри платци” доминират в градовете Панагюрище, Пазарджик и Кърджали, а от огромните градове преди всичко е Пловдив. Вторият по величина град в България и като цяло Южен Централен район надминават съществено София като местоживеене на “добрия платец”. В другата прекаленост стоят места като Луковит, Кнежа, Берковица, Видин, Добрич, Бяла Слатина, Провадия. Най-често „ положителните “ длъжници са тези със стоков заем, провиснал за покупка на съответен артикул. Добре се движат погасяванията по кредитни карти и потребителски заеми до 10 хиляди лева. Все още задлъжнелите клиенти не престават да обслужват с най-нисък приоритет просрочените си сметки към телекомуникационни оператори, включващи мобилни услуги, телевизия, интернет, мобилни устройства.

Колкото по-лесно, толкоз по-редовно

Удобството при методите на заплащане е един от факторите, които съществено въздействат върху държанието на длъжниците, установяват още създателите на проучването. С тази цел АСВ е създала и план, който улеснява доста клиентите с просрочени отговорности, обслужвани от компанията. Става въпрос за напълно нова онлайн основана платформа, която разрешава заплащане с 24-часов достъп, седем дни в седмицата. Компанията е първата в бранша, която вкарва опция за възнаграждение на отговорностите на своите клиенти непосредствено през уеб страницата си - www.theagency.bg. Плащането може да се извърши с бърз достъп без регистрация, както и посредством основаване на потребителски профил, през който клиентът може да следи както статуса на отговорностите си, по този начин и осъществените заплащания по тях. Това е изключително потребно, когато погасяванията се правят на вноски. В близко бъдеще АСВ възнамерява да създаде мобилно приложение, посредством което ще има достъп до онлайн платформата. Също по този начин компанията счита да добави опция за основаване на самостоятелен погасителен проект, съгласуван оптимално с потребностите на клиента. Като в допълнение облекчение през профила си всеки клиент ще има алтернатива за заявяване издаването на разнообразни типове удостоверения и документи.

При пораждане на въпрос или усложнение, потребителят може бързо да се свърже за подпомагане със чиновник на АСВ посредством чат функционалността на уеб страницата или по телефона.

Вътрешни изследвания на компанията демонстрират, че удобството при заплащане и опцията за анонимност са доста значими фактори, които въздействат върху отношението и държанието на длъжниците. “Позволявайки напълно да се пренебрегва потребността от телефонни диалози и писма, хората се усещат по-спокойни и не се постанова да тревожат околните си, изключително в случаите, когато не желаят да споделят финансовите си усложнения. Въвеждайки нови и по-гъвкави способи за обслужване на своите клиенти, АСВ има вяра, че може да помогне на доста хора да подобрят финансовата си дисциплинираност, което ще способства за спомагателното одобряване на положителния профил на платците в България с всички произлизащи от това преимущества, най-много по-изгодни и облекчени условия за потребителско кредитиране”, разяснява Зорница Банкина, шеф “Бизнес развитие” на компанията.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР