Дама на 30 години, жител на средно голям град -

...
Дама на 30 години, жител на средно голям град -
Коментари Харесай

Колектори: Добрият платец е жена от средно голям град и с дълг до 10 хил. лв.

Дама на 30 години, гражданин на приблизително огромен град - Панагюрище, Пазарджик или Кърджали, с размер на задължението до 10 хиляди лева Това е най-масовият профил на клиентите, които заплащат постоянно просрочените си отговорности, демонстрира изследване на Агенция за събиране на вземания (АСВ), част от норвежката B2Holding. АСВ е измежду най-големите компании за изкупуване на вземания в България, а B2Holding - в Европа, където оперира в 23 страни.

Проучването е направено на база данните от над 400 хиляди отговорности на физически лица, обработвани от АСВ. Данните обгръщат интервала 1 януари 2018 – 1 април 2019 година

За пръв път има смяна в навиците за заплащане, наложили се в последните години, разкрива проучването. Ако до неотдавна най-масовата група положителни платци бяха на възраст 50-60 години, все още тя се измества към по-младите - на 25-29 години. Вътрешното изследване на АСВ демонстрира опазване на наклонността дамите да са по-дисциплинирани финансово от мъжете - дамите са с към 30% по-редовни в обслужването на задълженията си спрямо мъжете.

Изместването на възрастовата група към по-младите значително се дължи и на подобряващата се икономическа конюнктура в страната и забележителното понижаване на % безработица в последните няколко години, означават от АСВ. По данни на Национален статистически институт безработицата е намаляла от 11.8% през 2013 година до 6.1% през 2018 година Важен фактор е и смяната в метода на мислене на по-младото потомство. Те все по-добре схващат значимостта от навременното обслужване на отговорностите си и по какъв начин това се отразява върху кредитния им профил. Следващата най-хубава група клиенти, погасяващи своите отговорности, остават хората в пенсионна възраст и по-специално групата сред 69 – 72 години. По-възрастните като цяло задлъжняват доста по-рядко и при тях е дребна вероятността въобще да изпаднат в просрочие.

Статистиката на АСВ сочи, че има по-голяма възможност за постоянно заплащане, в случай че длъжникът е от приблизително огромните обитаеми места или градовете с поданици сред 10-50 хиляди души.

“Добри платци ” доминират в градовете Панагюрище, Пазарджик и Кърджали, а от огромните градове преди всичко е Пловдив. Вторият по величина град в България и като цяло Южен Централен район надминават съществено София като местоживеене на “добрия длъжник ”. В другата прекаленост стоят места като Луковит, Кнежа, Берковица, Видин, Добрич, Бяла Слатина, Провадия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР