Далида е родена в предградие на египетската столица Кайро в

...
Далида е родена в предградие на египетската столица Кайро в
Коментари Харесай

Умира Далида

Далида е родена в предградие на египетската столица Кайро в семейство от италиански генезис. Има двама братя, които се споделят Орландо и Бруно. Баща ѝ е първи цигулар в Каирската опера. Като дребна получава инфектиране на очите, поради което се подлага на няколко интервенции през живота си. Една от последствията от интервенциите е, че остава късогледа и постоянно страда от болки в очите
Ученичка е в италианско католическо учебно заведение, където учи разнообразни езици – италиански, арабски, френски и британски. След като приключва образованието си, стартира работа като машинописка.
През 951 година взе участие на локален конкурс за хубост. Печели го и стартира да работи като модел. През 1954 година печели състезанието за хубост „ Мис Египет “. Там е видяна от френски кино режисьор и по този начин отпътува още същата година за Париж с желанието да играе в киното. Скоро след идването си стартира да употребява псевдонима Далила, който по-късно трансформира на Далида, както е позната.
Творчески път
Първоначално има упоритости да се изявява като актриса, само че след това се преориентира и стартира да взима уроци по пеене. Подписва контракти с огромни кабарета и се среща с персони от шоубизнеса.
Първата издадена независима ария на Далида „ Madona “, не се радва на необикновен триумф. През 1956 година излиза песента „ Bambino “ и след 46 седмици в Топ 10 на Франция става един от най-продаваните сингли в страната. През 1957 година пее дружно с Шарл Азнавур в огромната концертна зала „ Олимпия “ в Париж. В края на 1957 година издава няколко песни и се радва на все по-голям триумф.
Следват турнета из цяла Франция, както и в Египет, Италия, Съединени американски щати. Изпълнява концерти в зала „ Олимпия “ месеци наред и всички билети са продадени. Далида отпътува на турне във Виетнам и Хонконг. След това още веднъж прави концерти в „ Олимпия “. През декември 1968 година получава отличие от тогавашния президент Шарл дьо Гол.
През 70-те години Далида премисля и дообработва стила си, желае да извършва песни с по-дълбоко обръщение.[ неразбираемо? ] През 1973 година записва дуета с Ален Делон „ Думи, думи “ („ Paroles, paroles “), който е доста сполучлив даже и в Япония. Следват „ Gigi l’Amoroso “ и „ Il venait d’avoir 18 ans “, посрещнати с голям триумф в доста страни по света.
През 1976 година Далида издава „ J’attendrai “ и други песни, повлияни от диско стила. Участва в доста европейски телевизионни излъчвания. През 1978 година излиза „ Saalma ya salama “, която е креативна интерпретация на египетска известна ария. Изнася зрелище в Карнеги Хол в Ню Йорк, което след това придвижва в Европа.
Далида издава още песни със модерно и даже съвременно за времето си звучене. В началото на 80-те години продажбите на нейни песни и албуми наброяват десетки милиони. Далида е заета с концертни изяви и работа по нови албуми. През 1985 година претърпява интервенция, която краткотрайно я принуждава да ограничи изявите си.
Участия в киното
Въпреки че става известна като певица, Далида има участия в киното. Заснема първия си филм през 1954 година и партнира на Омар Шариф. Има основни функции в десетина кино лентата, последният от които е през 1986 година
Трагичен край
Въпреки големите си триумфи на сцената, в персоналния си живот Далида претърпява редица трагични събития, страда от заспалост и меланхолия. През 1967 година прави опит за самоубийство, няколко дни откакто тогавашният ѝ съкровен другар също пробва да се самоубие. Още двама от мъжете в живота ѝ се самоубиват.
Тези и други събития подтикват Далида да постави завършек на дните си. Намерена е мъртва на 3 май 1987 година в дома си в Париж. Причината за гибелта ѝ е свръхдоза приспивателни. Намерена е и къса прощална записка със наличие „ Животът ми стана нетърпим. Простете ми “.
Посмъртно
Многобройни влиятелни награди и феновете ѝ са аргументите певицата да не бъде забравена. Малък площад покрай дома ѝ получава името „ Далида “, повдигнат е монумент. Издадени са книги за живота и творчеството ѝ.
По мотив 20-годишнината от гибелта ѝ е уредена публична галерия с мултимедийно наличие. Създават се доста документални филми за Далида, както и музикални произведения, пресъздаващи гласа и външния ѝ тип.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР