Дали защото е предизборна кампания, този документ не успя, а

...
Дали защото е предизборна кампания, този документ не успя, а
Коментари Харесай

Шефката на Агенцията за детето: Ние не крадем деца

Дали тъй като е предизборна акция, този документ не съумя, а беше подписан с такова предпочитание, сподели през сълзи заместник-председателят на Агенция за протекция на детето Елеонора Лилова. " Ние не крадем деца " , безапелационна беше тя. Няма да допуснем да се лишават деца от фамилиите просто с едно позвъняване на вратата.

На брифинг в Министерство на труда и обществената политика бе изпълнено желанието на Борисов общественият министър Бисер Петков заран, обед и вечер да изяснява, че няма Стратегия за детето.

Лилова съобщи, че е по-важно по какъв начин ние осигуряваме сегашното и бъдещето на нашите деца, само че не сме добър образец с това, когато се дезинформираме едни други, сподели още тя.

По думите ѝ с това съмнение към експертите нито даваме добър образец на децата си, нито оказваме помощ на себе си . Тя прикани за баланс в връзките и мислите.

" Няма да се лишават права на родители, както и няма да се опълчват правата на децата против тези на родителите " , даде обещание Лилова.
 Родители стачкуват въобще против Стратегия за детето, желаят среща с президента
Родители стачкуват въобще против Стратегия за детето, желаят среща с президента

Те обаче не могат да посочат кои текстове от Стратегията ги тормозят

Социалният министър Бисер Петков не знае кой стои зад проведените митинги против Стратегията за детето. " Надявам се, че основата им е родителското възприятие, което се счита за застрашено. " Проектът на Стратегията няма по какъв начин да продължи в този тип, по тази причина и работата по него е спряна, а и няма по какъв начин да се наложи, когато за обществото е недопустимо , акцентира Петков.

След като тактиката за детето бе замразена, в общественото пространство се изрича тезата, че някои положения от въпросния документ към този момент са прокарани в други закони. Това също бе опровергано от Бисер Петков. За да се твърди това, би трябвало да се познава добре законодателството в региона на закрилата на детето.

По думите му тези правила, за които се твърди, че са въведени от Стратегията за детето, съществуват към този момент от години.

" Не се дават спомагателни права и пълномощия на обществените служащи да се наместват и наложително да лишават деца от техните фамилии ", изрично отсече Петков.

Той посочи, че направените промени целят да се усъвършенстват ограниченията за съгласуване сред другите институции за предварителната защита на изоставени деца и тяхната реинтеграция в обществото.

В Закона за протекция на детето са написани и ограничения при изоставени деца с увреждания. По никакъв метод обаче измененията в законите не дават спомагателна права на обществените служащи, а служат за предварителна защита на риска от занемаряване на деца.
 Борисов: Национална тактика за детето няма
Борисов: Национална тактика за детето няма

Възложил на обществения министър да изяснява, че такава тактика няма

По обвиняването за сумата от 260 милиона Бисер Петков изясни, че това е сума, която посредством държавни прехвърляния се насочва към общини за прехвърляне на обществени действия. Средствата са предоставени на частни снабдители на обществени услуги, а с 260 милиона лв. се обгръщат всички услуги, като доминират тези за възрастни лица. " Затова тезата, че с тези средства се финансират НПО-та е несъстоятелна " , добави Петков.

Според него са налице подозрения по повод провежданата политика на деинституционализация , по тази причина би трябвало да се вкара повече изясненост.

На брифинга бяха изнесени данни от Агенцията за обществено подкрепяне:

Според АСП 1733 са изоставените деца за 2017 година. Към края на 2018 те са към 1200. Изведени от фамилиите са общо 731 деца, а към 800 са настанени в обществени домове.

Припомняме, че по-рано през днешния ден родители от фейсбук групата " Национална група НЕ на Стратегията за детето 2019 - 2030 " обявиха, че отнетите от фамилии деца са към 2000 на година. Те подчертаха, че Стратегията за детето е напълно притеснителна, само че не съумяха да посочат конректни текстове, които ги обезпокояват.

Преди това пък министър председателят Бойко Борисов съобщи в Министерски съвет, че такава Стратегия за детето няма и в тази връзка в упълномощил на министъра заран, обед и вечер да изяснява, че тя не съществува.
 Стратегията за детето не планува лишаване на деца, успокоява ДАЗД
Стратегията за детето не планува лишаване на деца, успокоява ДАЗД

От Агенцията дефинираха публикуваната информация като " подправена вест "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР