Дали спестяваме или винаги сме на червено е повече въпрос

...
Дали спестяваме или винаги сме на червено е повече въпрос
Коментари Харесай

Николай Василев: Много българи нямат план Б - не се научиха да пестят

Дали спестяваме или постоянно сме на алено е повече въпрос на нрав и на персонална дисциплинираност, а не толкоз на приходи. В България не сме се научили да сме подготвени за проект Б със спестявания в икономическа обстановка като тази. Това сподели някогашният министър на стопанската система Николай Василев в изявление за Dir.bg, в отговор на въпроси за финансовото оцеляване и рецесията в резултат на пандемията Covid-19.

" Много от българите имат заеми, било то потребителски или неприятни, нямат спестявания и живеят от месец за месец. Минаха две златни десетилетия, в които безработицата клонеше към 0%, а приходите набъбнаха 5 пъти. Ако човек и в тези времена не е намерил метод по какъв начин да си провежда живота, значи, че при идната криза освен, че няма да икономисва, а е доста евентуално и да банкрутира ", уточни Василев.

Планирайте, поучава някогашният стопански министър. " Всяко домакинство, всяка компания и всяка страна би трябвало да възнамерява 5-10 години напред все едно, че може да се случи и композиция от проблеми като ковид, война, естествено злополучие. Това не е най-лошата година в нашия живот, може би е най-странната. В положителните години би трябвало да спестяваме доста, с цел да посрещнем подготвени идващите проблеми, които ще се появят ", споделя още Василев в изявлението си в предаването " Матине ".

По отношение на спестяванията българите наподобяват повече на американците, които имат същия метод към живота " на заем ", в сравнение с японците и германците, при които дисциплината и прогнозируемото финансово бъдеще са приоритет.

" В множеството страни в Азия от край време хората икономисват към 40% от приходите си. Тоест в случай че хората получават 1000 лв., единият вид е да желаят 2000 лева, а другият - да работят като японците и другите азиатци - да се стегнат и да спестят част от тях, да ги влагат, да печелят от вложенията си и да натрупат положение от тях - последователно, вдигайки приходите си. Япония е излязла от Втората международна война опустошена, разрушена и не доста по-добре от бедните страни в Европа. 50 години по-късно с помощта на здрава работа, икономисване и вложения, Япония стана една от най-богатите страни посредством спестявания. "

Един от най-често задаваните въпроси от хората е:

Как да спестяваме в случай, че цените скачат?

Според Николай Василев непрекъснато високата инфлация е мит, а в това време приходите порастват всяка година. " Инфлацията за последните години е най-ниската в историята на човечеството. За последната година е към 0 и 1%, за последните 6 години общо е малко над нулата. В същото време заплатите порастват през всяка една от годините след 1997 година Дори тази година, в която има рекордна безработица и криза, приходите порастват със приблизително 10% ", уточни някогашният министър на стопанската система.

Въпросът по какъв начин да живеем със същите приходи при повишаващи се цени се задава в последните 100 години.

" Същият въпрос се задаваше в края на 90-те години, когато междинната заплата беше няколко десетки $, след това се задаваше, когато междинната заплата стана 400 лв., задава се и в този момент, когато междинната заплата клони към 1400 лв. и още веднъж споделяме, че парите не ни стигат. След 10 години отново ще се задава и повярвайте, на германците със междинна заплата от няколко хиляди евро, също не им стигат парите. Виждал съм доста семейства, компании и страни, които и в положителни и неприятни времена икономисват и живеят оскъдно. Има и други хора, които са с големи приходи и все пак постоянно са на алено и с заеми. Спестяването не е въпрос на това какъв брой е богат човек и същото се отнася и до страните. Германия има остатък в 7 от последните 10 години, а Франция, Италия и Гърция нямат нито една година без огромен недостиг в последните 50 години. Франция и Италия за това са по-бедни от Германия - тъй като постоянно са на алено. В същото време германците, които са по-дисциплинирани, работят и икономисват и по тази причина станаха по-богати. "

Колко сериозна ще бъде икономическата рецесия?

" Това е най-голямата криза в света от Втората международна война насам, в някои страни през второто тримесечие стопанската система спадна, да вземем за пример в Съединени американски щати - с 33%, което е нещо нечувано! Средният % на спад в стопанската система в Западна Европа е 13%. Ако предходната година някой ме беше питал допустимо ли е да се случи нещо, тъй че американската стопанска система да спадне с 1/3, щях да кажа, че разновидностите за това са термоядрена война или кацането на извънземни. Пандемията не е като извънземните да кацнат на планетата, само че огромният проблем е по-малко медицински и повече в смяната в държанието на хората. "

Резултатът от всеобщата изолираност и карантината докара до спад в потреблението, изключително в някои браншове и до дълбока криза. Безработицата набъбна - най-вече в Щатите, на второ място в Западна Европа, има лек растеж и в България, сочи статистиката.

" От друга страна третото тримесечие беше позитивно - стопанските системи започнаха да излизат, тъй като може би се видя, че Дяволът не е чак толкоз черен ", показва Николай Василев.

Как ще се отрази рецесията на приходите ни?

Обществото е разграничено на няколко групи във връзка с резултата от рецесията. Ако сте чиновник в държавния бранш, най-вероятно не сте изгубили работата си и също по този начин през 2021 година приходите ще бъдат по-високи от тези през 2019 година, която финансово беше най-хубавата година в историята на държавната администрация. Тоест към 2-3 млн. души, които получават приходите си или пенсиите си от държавния бранш, финансово ще бъдат по-добре, в сравнение с са били до момента.

" Тези, които работят в бизнесите, които имаха положително развиване през тази година - IT, онлайн услуги, доставки - те също ще бъдат добре. "

" Най-пострадалите към този момент компании са в областта на туризма и пътуванията - самолетни компании, хотели, търговия на дребно - обстановката не е красива и може да стане по-добре. Нямаме съответно лекарство или съвет, който да оправи ситуацията, само че има няколко фактора, които са годни за всички хора и интервали. ", показва Николай Василев.

Гледайте цялото изявление с Николай Василев в новия епизод на предаването
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР