Дали сме на прага на световна енергийна криза ще се

...
Дали сме на прага на световна енергийна криза ще се
Коментари Харесай

Даниела Бобева: Кризата не е еднаква за всички, инфлацията е по групи

" Дали сме на прага на международна енергийна рецесия ще се реши в идващите седмици ". Toва предвижда пред БНР икономистът и някогашен вицепремиер в държавното управление на Пламен Орешарски проф. Даниела Бобева.  

Тя посочи, че обстановката с енергетиката в световен проект е доста комплицирана, а още по-сложна е в Европейски Съюз, който значително в енергийния си микс включва газ. " Голяма част от бизнеса работи с газ, огромна част от европейските семейства са газифицирани. Не единствено петролът, само че и газът оказва значително въздействие върху стабилността на енергийните доставки и на цените в Европейски Съюз. Средата извън е много неподходяща. Няма единно мнение дали това е обстановка, или е наклонност. Дебатът е дали е краткотрайна тази инфлация, или е дълготрайна ", уточни Бобчева.  

Според нея този проблем може да се позволи в кратковременен проект, в случай че станат по-ясни връзките сред Русия и Европа във връзка с газовите доставки. 

" Ако се абстрахираме от рецесията с газа, нещата щяха да се развиват отново по посока инфлация, само че нямаше да има потрес върху цените, произтекъл от цените на газа. След Covid рецесията стартира доста динамично възобновяване на международната стопанска система. Търсенето на енергоносители повиши цените, само че това не изглеждаше толкоз шоково, само че породиха проблеми от Китай, свързани с спиране на доставките поради проблеми с пристанищата. Инфлацията се движи както от проблемите с енергетиката, по този начин и с фундаменталните фактори, свързани с възобновяване ", разяснява икономистът.  

По думите ѝ прекалено огромните потоци, които страните са " изсипали в семействата и в корпоративния бранш " няма по какъв начин да не се отрази на инфлацията.  

Проф. Бобева акцентира, че ограниченията, които бяха приложени преди Covid рецесията в България, са били за повишение на приходите, стремейки се да се приближат приходите ни до средноевропейските, което не подхожда на продуктивността, което води до инфлация. " Кризата не е идентична за всички. Инфлацията би трябвало да се гледа по групи артикули, а не общо ", изясни тя.  

Според проф. Бобева българското държавно управление сега няма нито една мярка за компенсиране на повишаването на тока, която да е ясна и да тръгне незабавно.  

" Фирмите имат потребност от поддръжка в този момент, а не занапред да се мисли вероятно. Трябва да се мисли, че в случай че не се сформира постоянно държавно управление и то оптимално бързо, в действителност можем да пострадаме много. Имаме потребност от работещ парламент ", изрично съобщи икономистът и добави, че пропуснатата година за промени ще бъде " плащана дълго време ".  

Прогнозата на Бобева е, че България няма да се оправи без нови нуклеарни мощности.  

В предаването " Неделя 150 " проф. Даниела Бобева разяснява абсурда с обвиняванията против ръководещия шеф на МВФ Кристалина Георгиева. " Унизително е това, че в България нямаше нито едно изявление, в което обективно да се разясняват нещата, свързани с този скандал. Международните финансови институции са сложени под сериозен вътрешен напън, тъй като са политически институции.... Ръководителите на МВФ постоянно са били под прицел от всякаква позиция ".

Проф. Бобева изрече мнение, че правенето на класацията " Да правиш бизнес " би трябвало да бъде прекратено, откакто основава проблеми и не може да се употребява от страните членки, които са акционери в тези институции.

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР