Дали сме 100% защитени в ерата на информационните технологии? Разбира

...
Дали сме 100% защитени в ерата на информационните технологии? Разбира
Коментари Харесай

Захариева: Нужни са инвестиции в киберсигурността

„ Дали сме 100% предпазени в ерата на осведомителните технологии? Разбира се, че не сме. Няма страна или институция, която да е ”. Това съобщи в предаването „ Здравей, България ” вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

„ Едно от новите провокации са хибридните войни. Трябват вложения в киберсигурността ”, разяснява Захариева.

„ В Съвета за сигурност, който министър председателят свика, обсъждахме по какъв начин можем да подобрим възнагражденията на IT-специалистите в държавната администрация, тъй че да привличаме най-хубавите, тъй като не са конкурентни на частния бранш, който е в непрекъснат дефицит на такива експерти ”, разяснява Захариева. „ Трябват по-високи заплати. Правим конкурс и никой не се явява ”.

Тя призна, че от началото на годината е имало два опита за пробив на системата на Министерство на външните работи, само че те са били несполучливи.

Захариева разяснява и ескалацията на напрежението със Сърбия.

„ Получихме извинения. Имах сериозен диалог с Ивица Дачич. Премиерът също имаше диалог с Ана Бърнабич. Той изясни, че е реагирал на изявления в техните медии, които явно са интерпретирали неправилно думите на премиера. Премиерът отговори като европейски политик и български министър-председател. Нямаше нищо, което да не беше правилно в неговия отговор ”, съобщи Захариева. „ Извини се, изясни, даде изявление и пред техните медии. Мисля, че проблема е затворен ”.

Относно новоизбрания ръководител на Европейска комисия, Захариева съобщи, че това, което й е харесало в изявлението на Урсула фон дер Лайен е, че е декларирала желание да работи за мощна и обединена Европа.

„ Наистина имаме потребност от обединяване. В изявлението си се опита в действителност да подаде ръка към всички политически фамилии ”, разяснява външният министър. „ Няма да й е елементарно, само че тя е умел политик ”.

Относно завода на „ Фолксваген ”, Захариев съобщи, че България е посочила, че е конкурентноспособна.

„ Готова е да премине от произвеждане на части към произвеждане на цели коли. Офертата на българското държавно управление и преговорния екип в действителност беше доста добра ”, съобщи вицепремиерът. „ Дори във финансово отношение сме много конкурентно способни ”.

Вицепремиерът разяснява и договорката за F-16. „ НЕ може да сме единствено потребители на сигурност, би трябвало да способстваме, имаме задължения ”, разяснява Захариева. „ Тази договорка беше нужна за модернизацията на въоръжените сили на България ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР