Дали случайно или не съвсем, но в края на миналата

...
Дали случайно или не съвсем, но в края на миналата
Коментари Харесай

Болничният за обществения интерес отдавна е фалшив

Дали инцидентно или не напълно, само че в края на предходната седмица се случиха две събития от публично значение. Първото – изборът на нов основен прокурор, а второто беше концепцията да не се заплаща първия ден от болничния, тъй като в този момент работодателите заплащат първите три.
Двете събития в действителност извънредно доста наподобяват на избор сред разсъдъка и страстта. Кое е това, което увлича хората? Емоцията, несъмнено – разсъдъкът постоянно остава на втори проект. А кое е по-емоционално от това да те ощетят непосредствено, като ти бръкнат в джоба или като заплашат да го създадат в този момент, незабавно? Така изборът за основен прокурор остава на опашката, въпреки че би трябвало да е отпред – тъй като разсъдъкът взема решение проблемите, не страстта. Остава на опашката, тъй като най-големите медии в България са по този начин сложени под надзор, че даже няма задоволително виновни осведомителни канали, които да пробудят обществото за разсъдъка, не за страстта.
Точно на прокуратурата е работа да разрушава незаконни схеми – като да вземем за пример такива с болничните, вместо всякакви властови схемаджии да работят на правилото " няма човек, няма проблем ". Само преди няколко месеца де факто новият основен прокурор Иван Гешев показа резултатите от работата на държавното обвиняване против огромна скица за подправени ТЕЛК решения. Оттогава доста не се чу по този случай в съда, само че въпреки всичко той демонстрира – като има предпочитание, има и метод!
Сега въпросът е какво тъкмо ще е желанието на прокуратурата да се бори с престъпността под управлението на Иван Гешев? С тази престъпност, която в действителност има значение! А значение има престъпността, която унищожава устоите на държавността – престъпността, която коства милиони и милиарди. Със сигурност подправените болнични влизат в категорията, най-малкото и поради статистиката, която Бойко Борисов цитира в средата на тази година.
Именно тази статистика повдигна доста въпроси. След като съвсем за половин година болничните са се нараснали 1,5 пъти по отношение на цялата 2018 година, тогава има ли разбор в кои браншове има най-голямо нарастване? Има ли разбор дали избрани лечебни заведения, даже лекари, способстват за това нарастване? Има ли разбор какъв брой от тези болничи защо са, на кого са издадени, по кое време тъкмо, какъв брой дълго време не престават? Въобще, има ли търсене на модели на незаконно държание и събиране на доказателства, които да послужат пред съда за присъди – от овластената да го прави институция, а точно - прокуратурата?!
Защото за бъдещото държание на де факто новия основен прокурор към този момент може да си вадим изводи. На първо място – от държанието на подкрепящите го. Достатъчно е единствено да си спомним по какъв начин правосъдният министър Данаил Кирилов употребява неистина – че брачният партньор на арбитър Атанаска Дишева, една от единствено четиримата дали своят вот срещу кандидатурата на Гешев, бил претендент за общински консултант на " Да, България ". Лъжа, която е елементарно опровержима – Генади Дишев е бил претендент за народен представител от Ловеч, а последните парламентарни избори бяха преди над 2 години! А тази неистина се използваше като подстрекателство от Кирилов, който е лицето на изпълнителната власт в правораздаването – поради „ Демократична България ”, която поддържа митингите против процедурата за избор на основен прокурор, значи Дишева гласоподава срещу поради мъжа си, а не тъй като има вътрешно разбиране какво ще излезе от Гешев основен прокурор. Ясно е мисля на всички каква е една теза, каква е една позиция, която се основава на неистина!
Но не е единствено това – самия Иван Гешев не отхвърли по какъв начин е " похвалил " Дишева какъв чудноват общински консултант щяло да стане от нея – по този начин, както общински консултант в София стана арбитър Методи Лалов, някогашен ръководител на Софийския областен съд (СРС). А арбитър Лалов напусна съда и правосъдната система поради Висш съдебен съвет – повода де факто е разказана в предния параграф! Затова и подмятането на Гешев по адрес на Атанаска Дишева въобще не е случайност, а мирише на заяждане, та се не трае. И когато такива заяждания прави идващият основен прокурор, който е най-недосегаемата фигура в страната заради обстоятелството, че няма безусловно никаква самостоятелна институция т.е. такава, в която той да няма присъединяване и/или властова интервенция, тогава всеки човек с малко мозък ще се почувства ужасяващ – за себе си, фамилията си и околните си! Ще се почувства ужасяващ и какво друго може да реши да си разреши въпросният основен прокурор, облечен с мантията на властта!
По време на белязаното от кавги второ съвещание на Висш съдебен съвет, на което още веднъж Иван Гешев беше определен за основен прокурор, имаше и друго доста забавно и също скандално умозаключение – на определената от ГЕРБ в съдийската гилдия Вероника Имова, дала поддръжка за Гешев. Тя разгласи, че Висш съдебен съвет нямало какво да се води в решенията си от подозрения и чувства на обществото. Същото общество, поради което тя е на този пост! Тя нямаше да е там, в случай че обществото не беше дало доверие на ГЕРБ като най-силна партия т.е. представител и чиновник на народа като съществена управническа мощ. Обществото и желанията му следва да са преди всичко – само че когато служителят на обществото отхвърля изначално съществуването на работодателя си по смисъла на правовата страна, това е замяна и жив прелом. А приказките по какъв начин имало две гледни точки, т.е. подкрепящи по съвест Гешев са даже по-фалшиви от пренебрегването на публичния интерес – тъй като тези хора, когато не си крият лицата от медиите, повтарят лъжата на Бойко Борисов, че с Христо Иванов написали закона за избор на основен прокурор. Колко тъкмо са го написали към този момент припомних в ТОЗИ МАТЕРИАЛ! Накратко - писаха едно нещо, най-после излезе напълно друго, като Георги Първанов изигра ролята на дейната патерица. Който желае да знае – линкът е два реда нагоре! Който не желае – да върви да си търси 30-те лв.!
При това състояние КОЙ чакаме да се заеме с казуса с болничните? КОЙ чакаме да отбрани публичния интерес, а не своя? Кое е по-важно, кое би трябвало първо да решим – КОЙ е основен прокурор или болничните? И за кое би трябвало да се скъсваме да приказваме първо като общество?
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР