Дали ще има бъдеще комплексът, зависи от пазара. Договарянето за

...
Дали ще има бъдеще комплексът, зависи от пазара. Договарянето за
Коментари Харесай

Асен Василев: Дали ще има бъдеще комплексът Мини Марица-изток, зависи от пазара

Дали ще има бъдеще комплексът, зависи от пазара. Договарянето за потенциали и разполагаемост, е трябвало да се случи в едни предходни години. Каква е ориста на мините зависи от това какви са желанията на вложителите. Това сподели министърът на финансите Асен Василев по време на съвещание на комисията по европейските въпроси, съобщи кореспондент на " Фокус " по отношение на комплекса " Мини Марица-изток ", където министърът бе изслушан за напредъка във връзка с стратегиите, съфинансирани с европейските средства, ПВУ.

По мотив затварянето на топлоцентралите, Асен Василев счита, че да се споделя кои централи би трябвало да работят и кои да не работят, не е вярно.

" Вместо да се затваря потенциал, да се стопират турбини, е доста по-добре да имаме процентно понижение на въглеродните излъчвания, с цел да могат тези турбини да работят, когато е належащо - примерно зимата ", добави той.

" Единствената загуба за 2022 година е от фондовете за средствата за териториални проекти, които бяха в размер на 97 милиона евро ", разгласи Асен Василев.

⁃ Във ВИК бранша също има загуба, само че тя е включена в справката за тази година. Според него по тези проекти не е свършена работа " за една стотинка ", нито е говорено с хората в районите, нито е направена нужната тактика за развиване на тези райони за асимилиране на средства. Той изясни, че срещите и полемиките с кметовете по места са почнали и ще приключат в края на август 2023 година и идейните планове ще бъдат приключени и признати до края на годината.

⁃Средствата по стратегиите, които би трябвало да бъдат разпределени до края на годината, са 552 милиона евро, сподели още Василев. Сумите са разрушени в разнообразни браншове и би трябвало да се направи инвентаризация кои планове са рискови и къде има заместващи планове, които могат да бъдат употребявани.

Относно парите по нови стратегии има риск в бранш " Земеделие ", тъй като директните заплащания на повърхност са почнали през май т.г., което слага под риск всички заплащания към земеделците. Затова започнахме експресна работа, с цел да подсигуряваме изплащането на средства ", сподели министърът. Според него има риск и за погашение на средства за дребни планове, като общият размер е на стойност 50 милиона евро.

Финансовият министър отговори на въпрос какъв брой пари се плануват за преустройство на трудовата претовареност на хората, които биха останали без работа в бранша на въгледобива, както и дали министерството има дълготрайна тактика по тематиката. " Точно това би трябвало да бъде заложено в териториалните проекти ", сподели Василев.

Той разяснява, че средствата, които получаваме от Европа са малко над 800 млн. евро за трите рагиона, като те могат да бъдат допълнени от средства от националния бюджет, според какво се запише в съответните териториални проекти.

По думите му има съществено терзание по отношение на плановете, свързани с ВиК бранша, което съгласно него се дължи на корекции и неприятно направени поръчки.

По време на чуването Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС означи, че от 16 години България не е губила средства от Европейския съюз, с изключение на 2 милиона евро за риболовен действия, което по думите му се е трансформирал в голям медиен и публичен скандал.

" Вие с такава лекост съобщавате за милиони загуби, само че това е пагубно, тъй като Европейски Съюз не ни прави отстъпка за размера на годишните ни вноски. Тези ваши информации са плашещи ", уточни Дончев.

Според него страната ни е в спешен режим и губи големи средства. Дончев даде съвет към ръководещите като съобщи, че министър председателят би трябвало да забрани на министрите да излизат в отпуск и да активизират системите да работят и попита Василев по какъв начин ще редуцира загубите като министър на финансите.

В отговора си Асен Василев съобщи, че повече го тормозят повече неусвоените средства поради неприятно направени поръчки. " ВиК сдруженията, които толерират един ВИК реализатор и дисквалифицират другите поради неконкурентен принцип, които би трябвало да бъдат извадени от бюджета и загубата е съвсем половин милиард лв. ", добави той.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР