Дали се налагаше да се събират становища от страна на

...
Дали се налагаше да се събират становища от страна на
Коментари Харесай

Доц. Киселова: КС може да пита съответната държава откога едно лице е или не е неин гражданин

" Дали се постановяваше да се събират мнения от страна на Конституционния съд по отношение на поданството на Кирил Петков или можело да се изиска един документ - евентуално е можело и по този начин да се постъпи. Но за какво е изискал повече мнения - тъй като в обществото имаше разнообразни отзиви. Едното беше дават отговор ли министрите в постоянно и служебно държавно управление на едни и същи условия. За нас такава алтернатива няма, само че щом в обществото има подозрения, е добре това да се изговори ", разяснява пред доцент Наталия Киселова, учител по конституционно право в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Днес Конституционният съд ще заседава по проблема с двойното поданство на някогашния длъжностен министър на стопанската система Кирил Петков. Заседанието е за приемане на доказателства по делото.

" Въпросът с поданството за нас е изчистен като доктрина. Дали Конституционен съд може да изиска чуване на Кирил Петков - господин Петков не е страна в този спор. И от тук съдът може да допусне, в случай че реши, само че то е с цел да не наподобява, че се пробват да му запушат устата, въпреки че медиите му дават задоволителна опция да приказва на господин Петков, само че той не е страна ", разясни още доцент Киселова.

По думите й както и да постъпи Конситуционният съд, все ще има недоволни в обществото. Защото разногласието се взема решение на прага на предизборната акция.

" Въпросът за поданството е по-голям. Въпросът от по кое време е или не е едно лице жител, се взема решение от националното законодателство на всяка обособена страна. Конституционен съд може да изиска от съответната страна публично пояснение от кой момент едно лице е или не е неин жител. А проблеми могат да последват, в случай че се тръгне да се оспорват актове. Няма автоматизъм в разбирането, откакто се произнесе, в случай че и когато се произнесе съдът, и имаме установено противоречие с условията на Конституцията ", счита доцент Киселова.

Тогава по думите й всяка институция може да оспорва дадени предходни решения на някогашния длъжностен стопански министър Петков, като за всеки обособен акт би трябвало да се изследва настрана.

" Като това може да стане и по правосъден или административен път, в границите на държавното управление или на новия стопански министър ", сподели още доцент Киселова.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР