Дали сър Артър Конан Дойл някога си е представял, че

...
Дали сър Артър Конан Дойл някога си е представял, че
Коментари Харесай

Да те съдят, защото си прекалено съчувствен

Дали сър Артър Конан Дойл в миналото си е представял, че най-известният облик, създаван от него - този на Шерлок Холмс, ще е причина за разногласия и даже правосъдни каузи? Едва ли. Създателите на скорошния шлагер на Netflix Enola Holmes също не са очаквали да бъдат съдени.
 Снимка 493624

Но това се случва - наследниците на Конан Дойл още през юни тази година внесоха иск против Netflix, Legendary Pictures, и авторката на историите The Enola Holmes Mysteries Нанси Спрингър. Обвинението е, че са употребили черти от характера на Шерлок Холмс, които се разкриват едвам в късните творби на Конан Дойл, които към момента са обект на авторско право.

Междувременно повече от 50 от по-ранните произведения за известния детектив могат да се употребяват свободно, което значи, че всеки има опцията да показа своята трактовка на историите за Холмс.
 Шерлок Холмс съгласно Гай Ричи

Шерлок Холмс съгласно Гай Ричи

Според наследниците в Enola Holmes Шерлок, който е брат на основната героиня, е изобразен като " по-емоционален, по-съчувстващ и с по-голямо почитание към дамите " - черти, които не участват в ранните свободни от авторски права произведения.

on Nov 2, 2020 at 7:29pm PST

" Законът за авторското право не разрешава благосъстоятелност над общи концепции като топлина, вежливост, състрадание и почитание ", споделят юристите на Netflix Davis Wright Tremaine пред The Hollywood Reporter.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР