Дали през следващата учебна година има риск училищата отново да

...
Дали през следващата учебна година има риск училищата отново да
Коментари Харесай

Между 10 и 50% са се увеличили енергийните разходи за училищата

Дали през идната образователна година има риск учебните заведения още веднъж да затворят порти, само че не поради пандемията? Сметките за ток и парно евентуално ще се усилят с към 40%. Как ще се оправят просветителните заведения? Темата бе коментирана в предаването  " Социална мрежа " по Нова нюз.

" Между 10 и 50 % са се нараснали енергийните разноски за учебните заведения съгласно употребяваното гориво, най-вече за тези, които са на газ. Очакваме субсидии от страната ", съобщи Асен Александров, ръководител на Сдружението на шефовете в междинното обучение и шеф на столичното 51 СУ „ Елисавета Багряна “.

Според него учебните заведения ще изкарат до август месец, само че би трябвало да бъде ясно какво ще се прави за новия отоплителен сезон.

" В детските градини ситуацията е по-сложно, там има и разноски за храна, която се усили неимоверно ", добави той.

Юлиян Петров, Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “, съобщи, че има риск учебни заведения да затворят, само че няма да се случи, допустимо е да не се заплащат сметки, да не се вършат поправки и други нужни за съществуването на учебните заведения действия.

" Финансовите буфери за учебните заведения доста понижиха. Разходите се усилиха не в проценти, а в пъти. Нужно е да има най-малко 20% нарастване на парите за стандарт и 15% за нарастване на заплатите. От 10 години няма нарастване на парите за финансови разноски в образованието ", сподели още синдикалистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР