Дали премиерът Андрей Бабиш и президентът Милош Земан искат да

...
Дали премиерът Андрей Бабиш и президентът Милош Земан искат да
Коментари Харесай

В Чехия продължава битката за независима прокуратура

Дали министър председателят Андрей Бабиш и президентът Милош Земан желаят да лишават независимостта на чешката прокуратура? В центъра на Прага от началото на седмицата десетки хиляди показват против плануваните лични назначения в министерството на правораздаването.

Медии настояват, че задачата на кадровите промени е закъснение на прокурорското следствие против премиера Бабиш, публично упрекнат в измами с европейски субсидии.
Доказателствата за мошеничеството на процедура са необорими, само че казусът се влачи от няколко години, тъй като упрекнатите са висши държавни чиновници.

Общественото мнение счита, че един от гарантите за самостоятелност на следствието е основният прокурор Павел Земан. Той е на този пост от осем години и оцеля в не една и две политически стихии.

Неотдавна се прочу с това, че отхвърли да одобри покана от президента популист Милош Земан (съвпадението на семействата е случайно). Поводът: продължава следствието по случай с нагласени незаконни търгове, свързани с ремонтите на президентската резиденция в двореца " Лани " край Прага, по който обвинени са близки сътрудници на президента. Всякакви персонални контакти биха навредили на независимостта на следствието.

Юристка, комфортна за премиера?
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР