Дали пък Доналд Тръмп не си е поставил тайната цел

...
Дали пък Доналд Тръмп не си е поставил тайната цел
Коментари Харесай

Интриги и хаос в двора на Тръмп

Дали пък Доналд Тръмп не си е сложил тайната цел да реализира връх в американската история – връх по най-бърза замяна на личния състав в Белия дом и най-кратки мандати на високопоставените му чиновници? Ако това в действителност е по този начин, то с уволнението на Антъни Скарамучи, който единствено преди дни беше назначен за шеф по връзките, е стъпка "в вярната посока ", както обича да се показва президентът.

За напълно къс интервал от време постовете си освободиха представителят на Тръмп Шон Спайсър, шефът на неговия щаб Ринс Прибъс и преди малко назначеният шеф по връзките Антъни Скарамучи – и всичко това е прекомерно сериозен проблем, с цел да го взимаме просто на майтап. Защото протичащото се в Белия дом, довело до тези уволнения, е напряко трагично.

Тръмп наподобява не е слушал Сешънс

Ключова оставка и предопределение в Белия дом

I made a mistake in trusting in a reporter. It won't happen again.
— Anthony Scaramucci (@Scaramucci) July 28, 2017
Интриги, изменничества и неправоспособност

Откакто Тръмп е на поста, непрестанните интриги са част от всекидневието в Белия дом, а във времена на вътрешни и интернационалните провокации като днешните това трансформира американския център на властта в някакво безредно място без управление. При естествени условия администрацията на Белия дом приготвя логичен дневен ред за държавното управление и координира работните процеси сред обособените министерства, служби и конгреса. Под президентството на Тръмп обаче Белият дом е прекомерно ангажиран с друго: с интриги и изменничества.

Сигурно за това състояние има принос и политическата и професионална неумелост на мнозина от най-близките съветници на Тръмп, само че не това е основната причина за неумението на Белия дом да укрепи президентството.

Нека да си го кажем почтено: сега Белият дом значително не може да работи, а основната причина е… самият президент. Защото Доналд Тръмп освен персонално избра множеството си сътрудници (често пъти без да се преценява със препоръките на по-опитни консултанти), само че и като че ли има вяра, че ще получава по-добри резултати, в случай че настройва едни срещу други хората и фракциите в Белия дом. А това просто не е по този начин.

Highest Stock Market EVER, best economic numbers in years, unemployment lowest in 17 years, wages raising, border secure, S.C.: No WH chaos!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 31, 2017
"Няма безпорядък в Белия дом "

Климатът, натрапен от президента в Белия дом, е спорен, само че не е единствено това. Доналд Тръмп не умее да построи такива йерархии, които могат да взимат независими решения, без да желаят на всяка крачка неговото утвърждение.

Скарамучи, който се фукаше като "второто аз " на Тръмп, освен предвижда уволнението на своя противник Прибъс, само че се и похвали, че ще рапортува непосредствено на президента, а не както е всекидневно – през шефа на кабинета му. Президентът явно има умеенето да се бърка във всичко и да не следва одобрения протокол.

Като прибавим и склонността на Тръмп да провокира конфликти посредством изявите си в Туитър и неговите – да ги назовем по този начин – ексцентрични възгледи за събитията, под линия държанието на президента води до това, че Белият дом, а и цялата американска администрация на процедура са недееспособни.

Последният образец е известието на Тръмп в Туитър, завършващо с думите "Няма безпорядък в Белия дом ", изпратено единствено часове след уволнението на Скарамучи. Тази вест повдига два въпроса. Първо: дали президентът самичък си има вяра на това, което написа? Защото в случай че си има вяра – това е негов голям проблем. И второ, което е още по-важно: дали Тръмп ще разреши на новия началник на кабинета си Джон Кели освен да се разпорежда в Белия дом, само че и да бъде коректив на самия президент?

След всичко, което видяхме през последната половин година, аз персонално не бих се обзаложил в интерес на такова съмнение. Да, от ден дневно става все по-трудно да предсказваме какво тъкмо ще се случи в държавното управление, само че все пак: в случай че и този опит да се внесе ред в Белия дом още веднъж се провали, това ще бъде явен сигнал, че и цялото президентство на Тръмп е обречено на неуспех.

---

Заглавието е на Vesti.bg
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР