Дали наистина се увеличава подкрепата за нов референдум, анализира британският

...
Дали наистина се увеличава подкрепата за нов референдум, анализира британският
Коментари Харесай

Искат ли наистина британците втори референдум за Brexit?

Дали в действителност се усилва поддръжката за нов референдум, проучва английският вестник The Guardian.

Проучванията демонстрират, че през последната година британците не мислят, че Brexit се ръководи добре, само че това не беше съпроводено с готовност за наново осъществяване на референдум. По-новите изследвания обаче започнаха да демонстрират друга картина.

През юли YouGov откри, че 42% от обществеността са в интерес на ново гласоподаване, спрямо 40%, които са срещу. През април 2017 година единствено 31% от хората поддържаха втори референдум.

По-нататъшното изследване на акцията за втори референдум бе подкрепено от вероятността за липса на съглашение. В анкета на YouGov с повече измежду 10 000 души 50% обявиха, че при положение на крах при договарянията, би трябвало да има ново гласоподаване.

Кой поддържа новото гласоподаване?

През последните месеци концепцията за ново гласоподаване по отношение на изискванията на договорката с Европейски Съюз след овакантяване завоюва политически поддръжници и звезди, както и дарения от бизнеса.

Бившият секретар на образованието Джъстин Грийндинг е най-високопоставеният реакционер, подкрепящ нов избор. Редица политици от Лейбъристката партия поддържат втори референдум, в това число Чука Умуна и Тони Блеър, както и демократичните демократи и Зелената партия.

Известни персони, измежду които Гари Линекер, Габи Логан и сър Патрик Стюарт, вземат участие в пропагандата.

Огромни дарения са направени за акции за наново осъществяване на гласуването. Съоснователят на Superdry Джулиън Дюнкертън подари 1 млн. паунда, а милиардерът човеколюбец Джордж Сорос даде 500 000 английски лири на про-ЕС група " Най-доброто за Англия ".

Как ще сработи вторият референдум?

Единственият вероятен път за втори референдум преди крайния период на Brexit през март ще бъде, в случай че Тереза Мей не е в положение да прокара през Народното събрание каквато и да е версия на договорка за овакантяване, за която успее да реализира единодушие с Брюксел. Ако няма парламентарен път за превъзмогване на застой, може да има референдум или общи избори, въпреки и двете да останат малко евентуални.

От акцията обявиха, че препоръчаното за гласоподаване би трябвало да бъде избор сред възможната договорка на Мей и оставането в Европейски Съюз - нещо, което последователите на Brexit в никакъв случай няма да одобряват. Друг вид е концепцията за " преференция ", в която гласоподавателите могат да избират от три разновидността по ред на желание: няма договорка, договорката на Мей или оставане в Европейски Съюз.

Какви са пречките?

Все още няма болшинство в Народното събрание за втори референдум. По-голямата част от депутатите евентуално ще бъдат инстинктивно несигурни по отношение на концепцията за второ гласоподаване и реакцията, която би могла да провокира.

Лейбъристите се надяват да наложат общи избори, а не референдум. Времето изтича за нов референдум - законодателството за последния лиши седем месеца, с цел да се премине през Народното събрание. Дори и да може да се форсира, е мъчно да се види по какъв начин може да се организира гласоподаване без известно удължение на периода на член 50.

Какво би направила Европа?

Главният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние съобщи, че Европейски Съюз може по принцип да удължи периода на член 50 за приемане на втори референдум, въпреки и не без усложнения.

Всяко удължение би имало резултат върху изборите за Европейски Съюз през 2019 година и за всеки временен интервал след Brexit, който би трябвало да завърши през декември 2020 година по гледище на Европейски Съюз заради бюджетния интервал на блока.

Ако вторият референдум докара до оставане, няма гаранция, че Европейски Съюз няма да се стреми да наложи някои условия за продължаващото участие на Англия.

Източник: " Фокус "

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР