Дали наистина поправката Менда“ в Закона за хазарта минава без

...
Дали наистина поправката Менда“ в Закона за хазарта минава без
Коментари Харесай

Кой как гласува поправката „Менда“ в хазарта и кой се прави на „ощипана мома“

Дали в действителност поправката „ Менда “ в Закона за хазарта минава без „ другите “ да схванат ". Гласуването в Народното събрание демонстрира напълно друго. „ За “ предлагането гласоподават както ГЕРБ, по този начин и Реформаторският блок, патриотичният фронт и АБВ. Впечатляващо е, че от Българска социалистическа партия единствено трима са срещу, а действително гласоподават „ въздържал се “ дружно с трима от Движение за права и свободи. Съвсем предстоящо изявления няма.
Вчера в детайли ви разказахме по какъв начин минава „ дебатът “ във Комисията по бюджет и финанси по импортираните от Менда Стоянова ремонти в Закона за
хазарта, вследствие на които хазартният необут Васил Божков твърди, че е трябвало да заплаща такса „ помагане “. Добре е да забележим по какъв начин протичат гласуванията в пленарната зала. Ключовата корекция на закона се оказва редакцията на алинея 5 от член 30., за която няма нито дума коментар в нито една стенограма.

Припомняме, че сагата със Закона за
хазарта, за която настойчиво упорства Васил Божков, стартира в края на 2014 година На 29.10.2014 година депутатът от Българска социалистическа партия Георги Кадиев внася оферти за изменение и допълнение на този закон, които са отхвърлени от депутатите. Седмица по-късно, на 26.11.2014 година Менда Стоянова внася по думите й „ същия закон “. На 5.12.2014 година този закон е признат.

Каква е основната корекция

Тук може да видите по какъв начин е звучал законът, преди да бъде изменен, какво предлага Кадиев и какво действително се приема по предложение на Менда Стоянова.

Закон за
хазарта преди поправките, Дъждовни води, бр. 1 от 2014 година

Предложение

на Георги Кадиев

Предложение

на Менда Стоянова

В член 30 се вършат следните допъл-

нения:

(5) За
хазартни игри с игрални автомати

и игри в игрално
казино, които се таксуват

с различен налог по Закона за корпора-

тивното подоходно облагане, таксата по алинея 4 не се събира.



§ 6. В член 30 се вършат следните промени и допълнения:

3. Ал. 5 се анулира, като алинея 6 става ал.5, а останалите алинеи се преномерират.

§2. В член 30 се вършат следните промени и допълнения:

г) Алинея 5 се променя по този начин: „ За хазартните игри, които се таксуват с различен налог по Закона за корпоративното подоходно облагане, се събират единствено таксите по алинея 1 “

(б.р. съгласно алинея 1 държавните таски се дефинират по цена, препоръчано от министъра на финансите)

Да гласуваш (не)разбрал

Дали са разбрали, или не са депутатите е въпрос, на който всеки от тях може да дава отговор персонално, само че ето какво е гласуването и какъв е действително партийният избор. Това, несъмнено, няма да отговори на въпроса за какво всички тези национални избраници си мълчат. Ако е вярна репликата на Менда Стоянова „ другите не би трябвало да схващат “, е забавно дали от недоумение са дали своят вот по този начин.

В стенограмата от гласуването в пленарна зала ясно се вижда кой по какъв начин е дал своя вот. Очевидно е, че вотът е партиен. Ето по какъв начин протича гласуването:

„ ДОКЛАДЧИК МЕНДА СТОЯНОВА:

По § 2 има предложение на народния представител Георги Кадиев:
В член 30 се вършат следните промени и допълнения:

1. Алинея 1 се променя по следния метод:
За издаване на лицензи за образуване на
хазартни игри по този закон, като се изключи първичен лиценз за онлайн залагания, за издаване на удостоверения с вписани промени, за разглеждане на документи по подадени претенции, както и за осъществяване на други административни услуги се събират държавни такси по цена, призната от Министерския съвет по предложение на Министъра на финансите.

2. Алинея 5 се променя по следния метод:
„ Организаторите на
хазартни игри, задължени да заплащат такси по реда на алинея 3 и алинея 4, са длъжни да водят подробна отчетност и да съхраняват информация, задоволителни за определяне на отговорностите им по този закон от длъжностните лица на Държавната комисия по хазарта.”

Комисията не поддържа предлагането.

Комисията поддържа по принцип текста на вносителите за § 2, който става § 4, и предлага следната редакция:

„ § 4. В член 30 се вършат следните промени и допълнения:
1. Алинея 1 се променя по този начин:
„ (1) За разглеждане на документи по подадени претенции за издаване на лицензи или за осъществяване на промени по издадени лицензи, за издаване на лицензи по този закон, като се изключи лицензи за онлайн
залагания, за издаване на удостоверения с вписани промени по издадени лицензи, както и за осъществяване на други административни услуги, се събират държавни такси по цена, призната от Министерския съвет по предложение на министъра на финансите.”
2. В алинея 2 след думите „ подадени искания” се прибавя „ за издаване на лицензи или за осъществяване на промени по издадени лицензи”.
3. В алинея 3 след думите „
хазартни игри” се прибавя „ обичайната лотария, лотария, моментна лотария”, а след думата „ лото” се прибавя „ бинго, кено и техните разновидности”.
4 . Алинея 5 се променя по този начин:

„ (5) За хазартните игри, които се таксуват с различен налог по Закона за корпоративното подоходно облагане, се събират единствено таксите по алинея 1.”

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Изказвания? Няма.

Гласуваме предлагането на господин Кадиев. Комисията не го поддържа.
Гласували 133 народни представители:

за 20,

срещу 89,

въздържали се 24.
Предложението не е признато. .

Гласуваме § 2 по вносител с номерация § 4 по отчета и в редакцията на Комисията.
Гласували 131 народни представители:

за 102,

срещу 10,

въздържали се 19.
Предложението е признато. .

Въпросът по кое време народните представители ще стартират да носят отговорност за дейностите си се задава от години. Днес тематиката са 700 милона неполучени от страната доходи. Обвиняемият е един, който на всичкото от горната страна твърди, че ги е плащал, само че не към хазната, а в кеш към " който би трябвало ". Премиерът Бойко Борисов отхвърля да разяснява, финансовият министър Владислав Горанов също.

Дали ще доживеем прокуратурата да попита най-малко някой от депутатите за какво са дали своят вот по този начин?

Парламентарната група на ГЕРБ тогава е от 111 народни представители, някои от които са министри към сегашния миг, други пък попаднаха в центъра на редица кавги през годините.

В групата на реформаторския блок също има емблематични лица измежду 29-те им депутати.

Как са дали своят вот можем да забележим, само че за какво и какви са претекстовете им е мъчно да се разбере. Със сигурност множеството ще настояват че не си спомнят...

Очаквайте продължение с поименния избор на депутатите.

Фрог Нюз

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР