Дали математическите способности се предават по наследство или са плод

...
Дали математическите способности се предават по наследство или са плод
Коментари Харесай

От какво зависи добри ли сме по математика

Дали математическите качества се предават по завещание или са плод на непосилен труд е въпрос, отговорът на който вълнува доста родители, учители, а и деца.
 Математиката, гените и какво има значение
От какво се дефинира дали сме положителни по математика

Не са единствено гените

Учени от Института за когнитивна просвета и проучване на мозъка " Макс Планк " в Германия се заемат със задачата да схванат до каква степен това е въпрос на гени.

В опита вземат участие 178 деца от 3 до 6 години, на които е изработен ядрено-магнитен резонанс и следващо математическо тестване. Били са избрани сектори на мозъка, които се свързват с триумфите по математика, съответстващи на възрастта на децата. А проучването на групи на деца от 7 до 9 години удостоверява, че по-големият размер на сивото вещество в теменната област е обвързвано с сполучливо преминати математически проби.
 Снимка 502421

Учените установяват, че резултатите от математически задания над междинното равнище се следят у деца с отчетливо показани генетически промени и изразени сектори на сиво вещество в дясната теменна област. Генетическото изменение на мозъка при децата значително въздейства на развиването на бъдещите им математически качества.

Основна роля в развиването на математическите качества съгласно учените играе генът ROBO1. Те разкрили, че разновидности на самия ген са директно свързани с анатомическите промени на мозъка, а точно с размера на сивото вещество в дясната теменна област на кората.

Това изобретение разрешава още в началните класове да се предвижда триумфът на децата в региона на математиката.
 Снимка 502422

" За да потвърдят сходна причинност, нашите учени сплотиха данните за генетическо изменение и анатомически особености в секторите на кората на теменната област, " конкретизира резултатите водещият създател на проучването, теоретичен помощник Майкъл Скейд, представен от. " Ние бяхме уверени, че математическите качества се предават по завещание, а в този момент установихме връзка с избрани гени които удостоверяват тезата. "

Изследването е оповестено в последния брой на американското научно списание
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР