Дали любовта, без която не можем, е една и съща

...
Дали любовта, без която не можем, е една и съща
Коментари Харесай

Защото обичам лошото време“ – едно дръзко и чаровно пътуване към любовта

Дали любовта, без която не можем, е една и съща за всички или всеки от нас има своя? Преди да си отговорите на този въпрос се впуснете в едно смело, красиво и сантиментално кино пътешестване като гледате новия български игрален филм „ Защото обичам неприятното време “ с Неда Спасова и Владимир Михайлов в основните функции. И евентуално откакто изминете това прочувствено и с непредвидени житейски обрати странствуване с техните герои Ирина и Борис може би за себе си ще намерите отговор на този провокационен въпрос.

В дебютния игрален филм на режисьора и сценарист Яна Лекарска двамата обичани артисти влизат в облиците на Ирина и Борис - другари, които не са се срещали от над 20 години, а в този момент инцидентно се озовават едновременно в дребното крайморско градче, където са прекарвали летата си дружно като деца.

Героите на Неда и Владо се връщат в предишното си, изтупват от праха надълбоко заровени фамилни мистерии, откриват непредвидени истини за родителите си и за фамилните си другари, с цел да осъзнаят по-добре и да схванат сегашното и като че ли пречистени и помъдрели, дали прошка минали секрети и грехове, продължат напред в бъдещето в търсене на щастието и без над тях да тегне сянката на предишното. И да дадат късмет на същинската обич, която в действителност може би преоткриват един в различен. 



И един различен въпрос, който минава като тънка алена линия във кино лентата заложен от Борис към Ирина: „ Винаги ли правиш това, което се чака от теб? Би предизвикал фена да се замисли дали не е зависим на хорското мнение и тази взаимозависимост го тласка непрестанно да стои в статуквото и да не смее да разчупи предразсъдъците и да откри същинското си аз, това аз, което събаря стени, което го прави благополучен, което смъква маската на подправения и отегчителен живот и намира смисъл в живота.

„ Защото обичам неприятното време “ е по-камерен филм, който излъчва топлота и деликатност, а зад видимо мрачното заглавие се крие светлина и вяра. Пасторалната романтика и откровената носталгия по детството, които се усещат във кино лентата, не го вършат печален или блудкав, а по детски откровен и чист.



В старите морски къщи, във вехтите кутии с писма и ретро предмети създателите на кино лентата като че ли ни подтикват да спрем за малко забързания си метод на живот, да успокоим егото, може би да се върнем към детското си любознание, незлобливост и безпогрешната детска интуиция да разпознаваме същинските неща и верните хора в живота ни.

И дали бягството е решение на проблемите или в противен случай - то остава чувтвото, че сянката на предишното тегне на теб и с цел да се освободиш от нея би трябвало самоуверено да се върнеш за малко обратно, с цел да се срещнеш очи в очи с тайните си и да ги решиш по най-хубавия вероятен за теб метод.



Режисьорът Яна Лекарска е учила постановка в Южна Корея и е живяла там и сигурно това й е повлияло доста за основаването на този филм - и като сценарист и режисьор да внесе в историята една по-особена източна светлина, мъдрост, даже обичаи на взаимоотношения сред хората с повече грижа, почитание, непорочност, с известна външна безчувственост, само че под която в действителност се крие искреност и съпричастност. Тези черти Яна Лекарска придава и на героите на кино лентата.

Неда Спасова и Владимир Михайлов са неин прелестен избор за  екранна двойка, посредством която тази красива любовна история да оживее на огромен екран. Владо и Неда имат извънредно мощно актьорско лъчение, сред тях има красива екранна химия и феновете ги харесаха като двойка още със взаимното им присъединяване в известен сериал. Най-вероятно опитът в взаимни продукции и тяхното към този момент построено кино партньорство са им помогнали изцяло правдиво да изградят връзките сред своите герои - хора, които се познават като деца, само че не се виждали 20 години.



На пръв взор Ирина и Борис са разнообразни. Тя е по детски  прочувствена, сантиментална, спонтанна, образована и със постоянна кариера, любопитна, разговорлива. Той е проектант, който работи във Франция, избягал от предишното си в България, образован, учтив, видимо по-хладен и дистанциран, от време на време даже нахален, само че другояче прочувствен, грижлив и джентълмен. 

Всъщност героите на Неда Спасова и Владимир Михайлов, видимо щастливи в сегашния си живот, търсят себе си и своето благополучие и всеки от тях по друг път се сдобрява с предишното си и отваря сърцето си за любовта. За любовта, без която не можем...



 

" Защото обичам неприятното време " бележи огромното завръщане в киното на обичаната на генерации българи актриса Боряна Пунчева, която след знаковите си осъществявания в „ Дами канят “ и „ 13-ата избраница на принца “, в този момент прави впечатляваща роля като мистериозната госпожица Теменуга. 

Боряна Пунчева внася нотка аристократизъм в пасторалната романтика и посредством известната актриса и с реплики от именити български кино класики създателите на кино лентата вършат хубаво мигане към положителното остаряло родно кино и напомнят за страхотните артисти от предходните генерации. 



Със мощно комедийно наличие, този път на огромен екран, се включва и Елени Декидис, която феновете ще видят като сладката бременна магазинерка Мария. Героинята на Елени Декидис превзема с неподправено възприятие за комизъм, с подигравка и самоирония, със занимателна игра и лъчезарни усмивки.

Ролята на бохема риболовец Димо пасва като ръкавица на кино ветерана Веселин Ранков, чийто воин демонстрира по едно и също време неотстъпчивост на характера, само че и невероятна искреност. А невероятният Иван Бърнев има особено присъединяване в тази кино история.



Камерата на оператора Младен Минев се завърта из райските гледки на живописното българско Южно Черноморие - Варвара, Ахтопол, Синеморец, плажа “Перла ” край Приморско.

„ Защото обичам неприятното време “ сграбчва и със звездния актьорски екип, потвърдил своя гений през годините, със смислената сантиментална история, с безпределно красивите и въздействащи морски гледки и с прелестната и обичана българска музика, която звучи във кино лентата и която допира феновете от разнообразни генерации, даже и те да не са върли почитатели на рока и на естрадата.

 



Приживе огромният композитор Борис Карадимчев поискал да напише музиката към филм на Яна Лекарска. За страдание той отлетя от този свят, само че режисьорката остава вярна на желанието на маестрото и на своето заричане и включва в саундтрака на кино лентата песни, написани от Борис Карадимчев: новата версия на „ Любовта, без която не можем “ на „ Тангра “, „ Моя обич “ на Богдана Карадочева и „ В някой час “ на Маргарита Хранова.

В „ Защото обичам неприятното време “ звучи и шлагерът на Веселин Маринов „ Един момент от парадайса “, на фона на който феновете ще видят колоритно танцово и актьорско осъществяване на Неда Спасова, която мие прозорците на фамилната си морска вила.



Сингълът на Владо Михайлов и неговата група REWIND „ Луд по теб “ също внася забавен и присъщ музикален темп на кино лентата. Тази ария звучи и в формалния клип на кино лентата, режисиран от Яна Лекарска и от страхотния Кирил Добрев, който стои зад огромна част от музикалните клипове на Владимир Михайлов.

Във видеото са преплетени лирични фрагменти от „ Защото обичам неприятното време “ с фантастичното осъществяване на REWIND. Кадрите от кино лентата се прожектират върху кино екран в студио, а тези фрагменти осветяват музикантите и рисуват по техните лица и тела. По думите на Яна Лекарска резултатът е съвсем халюцинационен.



„ Защото обичам неприятното време “ е във всички български кина от 5 април. Ден преди този момент се състоя и церемония премиерата на кино лентата, която събра близо 500 фенове в едно от кината в столичен мол. По аления килим минаха актьорите от кино лентата Неда Спасова, Владимир Михайлов, Елени Декидис, Боряна Пунчева, както и сценаристът и режисьор Яна Лекарска, продуцентите братя Калинови.

Сред гостите бяха доста популярни личности, измежду които актьорите Китодар Тодоров и Владимир Зомбори, именитите група „ Тангра “, поетът и създател на шлагера „ Любовта, без която не можем “ Александър Петров и Маргарита Хранова, рокаджията и артист Николай Воденичаров-Никеца, международната шампионка по художествена гимнастика и тв водеща Симона Пейчева и доста други.



След като завоюва Наградата на публиката на София Филм Фест през март, рано тази заран стана ясно, че „ Защото обичам неприятното време “ е отличен с номинации за Най-добър филм, Най-добър сюжет, Най-добра мъжка роля на Владимир Михайлов, Най-добра женска роля на Неда Спасова и Най-добър дебют на годишните награди на Съюза на българските кино дейци „ Васил Гендов “, които ще бъдат раздадени в средата на май.



След като изгледат " Защото обичам неприятното време " евентуално на мнозина фенове ще им се прииска да се пренесат в неприятното време на Ирина и Борис, да отидат до морето, да чуят и да усетят освен шума на вълните, само че и тяхната пречистваща и зареждаща сила, с цел да създадат едно странствуване към себе си, към предишното, да  преоткрият детството си и някои истини и да продължат напред окрилени и с ясната мисъл, че личният ти живот е на първо място твой вътрешен подтик и в твои ръце. И тъй като, както знаем, след дъжда постоянно изгрява слънце, а доста постоянно и дъга озарява мълниеносното сиво небе. И тогава даже и най-големите неромантици няма метод да не заобичат неприятното време.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР